Opgepakte verdachte al eerder veroordeeld voor vernieling monument Nicky

Print
Opgepakte verdachte al eerder veroordeeld voor vernieling monument Nicky

Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek / Brunssum / Heibloem -

De politie heeft dinsdagochtend een 48-jarige man uit Heerlen opgepakt in verband met de vernieling van het monument van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide.

De verdachte werd gearresteerd in zijn huis.

De man die is opgepakt voor de vernieling is daarvoor al twee keer eerder veroordeeld. Het gaat om de 48-jarige Heerlenaar Eric A. De politie kwam hem op het spoor door DNA-materiaal dat op het monument zat. Hij zit vast en wordt ondervraagd. Er is nog geen duidelijkheid over zijn motief.

Eric A. geldt als een verwarde man, die eerder in Landgraaf woonde. In 2007 ging hij de zuil op de Brunssummerheide dicht bij de plek waar de vermoorde Nicky Verstappen werd gevonden met hamer en bijl te lijf. Hij werd daarvoor en voor het bedreigen van een agent met een bijl bij zijn aanhouding in 2008 tot drie maanden cel veroordeeld.

In 2013 bracht A. de gedenksteen wederom schade toe. Daarvoor legde de rechter hem gedwongen psychiatrische opname op. Deskundigen achtten de kans op herhaling groot. Die risico-inschatting is dus mogelijk bewaarheid.

De beschadigde gedenksteen werd op vrijdag 5 april ontdekt door een wandelaar, die de politie inschakelde. Er waren stukken steen van het monument gehakt.