‘One-man-band’ George Deswijzen is verknocht aan fotograferen en wielrennen

Print
‘One-man-band’ George Deswijzen is verknocht aan fotograferen en wielrennen

George Deswijzen is al sinds zijn jeugd verknocht aan wielrennen en fotografie. Afbeelding: Brake Through Media

Bocholtz -

In 2018 debuteerde de Vlaamse coureur Michael Goolaerts in de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Op de tweede kasseistrook kreeg hij een hartaanval, viel van zijn fiets en bleef roerloos liggen. In het ziekenhuis te Rijsel overleed hij ’s avonds op 23-jarige leeftijd. Wielerfotograaf George Deswijzen was erbij toen Goolaerts tegen de kasseien sloeg. De foto’s die hij maakte gingen de wereld over. „Naast vreugde om de overwinning behoort dit, hoe dramatisch en verdrietig ook, tot de wielersport”, zegt hij.

Deze keer zat Parijs-Roubaix er voor hem niet in. „De schuld van een gekneusde enkel opgelopen tijdens de Ronde van Vlaanderen”, zegt hij wanneer hij met een zucht van verlichting de linkerschoen uittrekt om zijn gezwollen voet de ruimte te geven. „En nu? Wat denk je?”, grijnst hij terwijl hij zijn laptop dichtklapt. „De pijn verbijten en doorgaan.”

Besmet

George Deswijzen (Bocholtz, 39) studeerde militaire geschiedenis en politieke wetenschappen in Londen en Utrecht en was diplomaat voor Buitenlandse Zaken in Rwanda. Nadat zijn moeder overleed kwam hij terug om meer bij zijn vader te zijn. „Met hem ben ik als tiener elk jaar tijdens de Tour de France in de Alpen en Pyreneeën geweest om te fotograferen. Mijn echte kennismaking met wielrennen was in 1992 met Valkenburg als start- en finishplaats in de Tour. Daar ben ik voor eeuwig besmet.”

Fotografie

Na zijn terugkeer in Limburg ging hij als fotograaf aan de slag. Tijdens de Eurode Omloop 2011 in Kerkrade leerde hij Pé Diederen kennen, voorzitter van de Stichting WK Wielrennen Limburg 2012. „Daar werkte ik in de communicatie. Via dat WK kwam ik in contact met de media. Toen Leo van Vliet mij vervolgens contracteerde als organisatiefotograaf van de Amstel Gold Race kwam mijn werk in een stroomversnelling. Inmiddels verzorg ik voor de AGR tevens de communicatie, inclusief social media. En voor mijn belangrijkste opdrachtgever Pro Shots maak ik tijdens internationale wielerkoersen foto’s voor media zoals ANP, Telegraaf, NOS, Nu.nl en L1.”

One-man-band

Deswijzen werkt ook voor de internationale vrouwenwielerploeg Boels-Dolmans met wereldtoppers Anna van Breggen en Chantal Blaak in de gelederen. „Voor deze ploeg schrijf ik ook verhalen, persberichten en maak digitale content. Ik ben de ‘one-man-band’. Het is vaak keihard werken en meerdere ballen in de lucht houden, mede door de verschillende tijdzones waarin internationaal gekoerst wordt. Maar mijn werk is mijn passie. Ik krijg er energie van.”

Cirkel

Tour de France, de Amstel Gold Race, Boels-Dolmans Cycling Team en sinds 2018 medeorganisator van de Gravel Series Limburg in Banholt. Wat komt er nog meer? „Als het aan mij ligt de Olympische Spelen 2020”, lacht hij. “Dat is niet evident, de plaatsen zijn beperkt. Achter de schermen wordt er hard aan gewerkt.” En als dat niet lukt? „Tom Dumoulin in het geel op de Champs Elysée, dat zou sjiek zijn. Dan is voor mij de cirkel rond.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen