Voorjaarstocht door Isenbruch en IJzerenbos

Print
Voorjaarstocht door Isenbruch en IJzerenbos

Ook de pinksterbloem tiert welig in het natuurgebied rond Isenbruch. Afbeelding: Foto Marianne Vos

Linne / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Landschapsvereniging De Kringloop in Linne houdt op zondag 28 april een tweeëneenhalf uur durende voorjaarstocht naar Isenbruch-IJzerenbos-Hohbruch. De excursie start om 9.00 uur vanaf het weiland in de bocht, nabij Engelbertstrasse 1 in Isenbruch (D).

Het gebied ligt tussen het IJzerenbos bij Susteren en het Duitse Schalbruch. De route gaat over paden die tussen velden en natte weilanden liggen, afgewisseld met stukjes bos en afwateringsbeekjes. Het Hohbruch is een beschermd roofvogelgebied. Hier staan ook enkele schuilhutten voor het observeren van wild.

Vroeger stroomde hier een oude arm van de Maas. Het hele gebied ligt daardoor iets lager waardoor her er in het voorjaar nat of modderig kan zijn. De buizerd komt er regelmatig voor, maar ook vossen en reeën worden regelmatig gespot - net als de nachtegaal, de grote bonte specht en de groene specht. Als het niet te nat is, passeert ook het IJzerenbos de revue, waar planten als de bosanemoon, de slanke sleutelbloem en de gevlekte aronskelk welig tieren.

De excursie staat onder leiding van de gidsen Tom Storcken en Jo van Pol. Het strekt tot aanbeveling stevige schoenen of laarzen te dragen. Veldgidsen, loep en/of camera en verrekijker zijn aan te raden. Ook niet-leden zijn van harte welkom.