IS komt na claimen aanslag Sri Lanka met bewijs: ‘Dit zijn de aanslagplegers’

Print
IS komt na claimen aanslag Sri Lanka met bewijs: ‘Dit zijn de aanslagplegers’

Afbeelding: AFP

Na eerder dinsdag al de verantwoordelijkheid te hebben opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka, heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nu ook een foto en een video vrijgegeven die de claim volgens haar ondersteunen. Op de beelden zouden de zeven aanslagplegers én het vermeende brein erachter te zien zijn.

Lees ook: Nieuwe beelden tonen hoe aanslagpleger Sri Lanka overvolle kerk binnenloopt

Alle vermeende zelfmoordterroristen zijn gemaskerd. Tussen hen in staat een ongemaskerde man. Hij lijkt volgens kenners sprekend op Zahran Hashim, ideoloog van de National Thowheed Jamath (NTJ). Die radicale islamitische beweging was volgens een hoge Sri Lankaanse politiefunctionaris van plan om zelfmoordaanslagen te plegen, zo waarschuwde politiechef Pujuth Jayasundara op 11 april.

IS komt na claimen aanslag Sri Lanka met bewijs: ‘Dit zijn de aanslagplegers’
De vermeende aanslagplegers met in het midden de man die het brein erachter zou zijn geweest. Foto: Twitter/Amaq

,,Een buitenlandse veiligheidsdienst heeft gezegd dat de National Thowheeth Jama’ath een plan heeft zelfmoordaanslagen uit te voeren op prominente kerken, net als de Indian high commission in Colombo’’, zo luidde het bericht.

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen zit. Die zou wel hulp vanuit het buitenland hebben gehad.

IS claimde dinsdagochtend de aanslagen waarbij ruim 300 mensen om het leven kwamen. De terreurbeweging eiste de verantwoordelijkheid op via haar eigen persbureau Amaq, maar gaf geen bewijzen. De foto en video moet haar claim ondersteunen. In de video is te zien en te horen hoe de vermeende aanslagplegers trouw zweren aan Abu Bakr al-Baghdadi. Zulke video’s zijn volgens kenners bedoeld om de band te benadrukken tussen IS en de aanslagplegers.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu