Gifprobleem bij winning drinkwater in Limburg

Print
Gifprobleem bij winning drinkwater in Limburg

Afbeelding: Getty Images

Grubbenvorst / Roosteren -

Landbouwgif bedreigt en bemoeilijkt de winning van drinkwater in Limburg. Dat geeft de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) aan.

WML kampt al op twee plekken in Limburg met verontreinigingen in de diepe putten waaruit drinkwater wordt opgepompt. Dat probleem kan zich op meer plaatsen gaan voordoen, vreest WML. In gebieden waar te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het grondwater zitten, moet WML bij de drinkwaterproductie extra zuivering toepassen. Op dit moment gebeurt dat in de waterwingebieden in Grubbenvorst en Roosteren.

Bundeling

Waarom het probleem juist daar speelt, is voor WML niet exact te bepalen. Het drinkwaterbedrijf sluit niet uit dat de bundeling van tuinbouwbedrijven rond Grubbenvorst een rol speelt. Bij Roosteren is mogelijk sprake van de invloed van verontreinigingen in het Maaswater.

WML vreest een toename van de verontreiniging. Dat komt doordat het vaak tientallen jaren duurt voordat de verontreinigingen met bestrijdingsmiddelen de dieptes bereiken waarop het grond­water voor de drinkwaterproductie wordt gewonnen. Het grondwater dat wordt opgepompt in de 21 waterwingebieden, is doorgaans decennia geleden als regen op akkers gevallen. Dat water heeft in contact gestaan met de bestrijdingsmiddelen die destijds werden toegepast. Dat gebeurde ook in de jaren 70 en 80 toen het gebruik van schadelijke ‘gewasbeschermingsmiddelen’ een hoge vlucht nam.

De extra zuivering die WML bij de twee waterwingebieden moet toepassen, heeft vooralsnog niet of nauwelijks invloed op de drinkwaterprijs. Dat kan volgens WML veranderen zodra bij beduidend meer waterwingebieden extra inspanningen nodig zijn. De prijs van 67 cent per kubieke meter drinkwater zou bij zuivering met actieve koolstof dan in het uiterste geval 9 cent duurder kunnen worden. Dat kan wijzigen als er onverhoopt nog andere maatregelen nodig zijn.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland hebben telers recent opgeroepen in grondwaterbeschermingsgebieden alleen die middelen te gebruiken die volgens het etiket zijn toegestaan. Volgens die twee organisaties blijkt uit onderzoek dat veel agrariërs zich onvoldoende bewust zijn van het probleem.

Boeren

WML werkt in Zuid-Limburg met 75 boeren samen om hen meer bewust te maken van het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een afgewogen bemesting. De aanpak wordt binnenkort ook ingevoerd in Noord- en Midden-Limburg, bevestigt een zegsman.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen