VVD: mobiel banditisme moet hoger op EU-agenda

Print
VVD: mobiel banditisme moet hoger op EU-agenda

Snekwegcriminelen slaan het vaakst toe in de regio Venlo Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Nederland moet mobiel banditisme nadrukkelijker op de agenda krijgen in de Europese Unie. Daar dringen drie VVD-Kamerleden op aan na berichtgeving in de media over de onveiligheid van de regio Venlo voor transporteurs.

Verreweg de meeste gevallen van snelwegcriminaliteit zoals overvallen en diefstal uit vrachtwagens in Nederland, vond in 2018 in de regio Venlo plaats, blijkt uit cijfers van de Transported Asset Protection Association (TAPA). In Venlo werden in 2018 in totaal 61 incidenten geregistreerd. Nederland is met 437 incidenten koploper op het Europese vasteland, gevolgd door Spanje (252), Frankrijk (168) en Duitsland (142).

Lees ook: Venlo is hotspot voor snelwegcriminelen

Dat verontrust de VVD-Kamerleden Antoinette Laan-Geselschap, Remco Dijkstra en Chantal Nijkerken-De Haan. Zij hebben dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat. Zij willen uitgezocht zien op welke locaties in het land de rovers het meest toeslaan en wat daartegen gedaan kan worden. Ook willen zij meer beveiligde parkeerterreinen en laten uitzoeken bedrijfsterreinen van transportondernemingen daarvoor gebruikt kunnen worden.