Bereis een Oud-Romeinse weg door het Limburgse land

Print
Bereis een Oud-Romeinse weg door het Limburgse land

Het Via Belgica informatiebord. Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

De Via Belgica Belevingsroute is een tocht met vele Romeinse bezienswaardigheden, die Museum Romeinse Katakomben, het Thermenmuseum en De Vondst, Centrum voor archeologie, met elkaar verbindt. De route is van tot en met 26 mei te bereizen, met de auto óf de fiets.

De heirbaan Boulogne-Keulen, tegenwoordig meestal aangeduid als de Via Belgica, was de belangrijkste Romeinse heerweg in de Lage Landen, gelegen tussen Boulogne sur Mer aan de Atlantische kust en de stad Keulen aan de Rijn. Overal langs de weg hebben archeologen vondsten gedaan. Al die vondsten en landschappelijke bezienswaardigheden vertellen samen het verhaal van hoe Limburg er in de Romeinse tijd uitzag. Museum Romeinse Katakomben heeft een aantal van de mooiste punten gecombineerd tot een bijzondere belevingsroute.

De route voert deelnemers terug naar de derde eeuw, de Romeinse tijd. Deelnemers rijden of fietsen over de eeuwenoude Via Belgica en hebben onderweg de mogelijkheid om van een echte Romeinse lunch te genieten.

De reis begint bij Museum Romeinse Katakomben aan de Plenkertstraat 55 in Valkenburg. Hier krijgen deelnemers een ‘belevingsleaflet’. Vervolgens is er een rondleiding door het museum. Daarna gaan de deelnemers op weg, gewapend met een uitgebreide routebeschrijving, voorzien van foto’s en een omschrijving van alle bezienswaardigheden. Uiteindelijk arriveren de ‘avonturiers’ in Heerlen, waar een bezoek aan het Thermenmuseum en de Vondst op het programma staat.

Alle praktische informatie is te vinden op www.katakomben.nl