Meetnet vlieglawaai ‘Beek’ binnen drie maanden in gebruik

Print
Meetnet vlieglawaai ‘Beek’ binnen drie maanden in gebruik

Permanente meetpunten rond het vliegveld gaan het lawaai van vliegtuigen meten. Afbeelding: Rob Oostwegel

Geverik / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Kelmond / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade -

Een meetnet voor de geluidsoverlast rond Maastricht Aachen Airport is binnen drie maanden volledig in gebruik.

De provincie is op proef al gestart met een mobiel meetpunt voor decibellen en CO2-uitstoot in Geverik. Dat wordt binnenkort vervangen door een permanent meetpunt. Daarnaast komen er binnen drie maanden meetpunten in Kelmond, Beek, Rothem en twee in Meerssen.

Awacs

Voor het inrichten van het meetnet werkt de provincie samen met Sensornet. Dat bedrijf meet nu al op een tiental punten rond de Navo-basis Geilenkirchen het Awacslawaai. Het aantal decibellen is live te zien op internet, dat zal waarschijnlijk op termijn ook het geval zijn met de meetresultaten rond ‘Beek’.

Lees ook:Vlieglawaai meten: cijfers vertellen niet het hele verhaal

Ruim vijf maanden geleden beloofde de provincie in het overleg met omwonden en gemeenten rond het vliegveld al op korte termijn een meetnet te installeren. Wat dat kost is nog onduidelijk. Het meetnet rond de Awacs-basis kost rond een ton per jaar. Die kosten worden gedeeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie en de gemeenten Brunssum en Beekdaelen.

Ministerie

Meerssen heeft in het verleden meermaals bij het ministerie in Den Haag aangeklopt voor een geluidsonderzoek. Daar kwam geen reactie op, waarop de gemeente vorig jaar besloot desnoods zelf meetapparatuur aan te schaffen. Dat lijkt dus niet nodig.