Ron for Run Maasvallei voert door uniek natuurgebied

De Maasvallei, decor voor de Ron for Run Maasvallei loop.© Harry Heuts

Op de Haarderhof in Borgharen klinkt zondag 26 mei om 10.30 uur als eerste het startschot voor de kidsrun van de Ron for Run Maasvallei. Het programma begint die dag om 9.30 uur als het inschrijfbureau voor de drie lopen wordt geopend.

Redactie

Voor de derde keer wordt deze Ron for Run Maasvallei gehouden. Het parcours voert de deelnemers door de omgeving van Borgharen en Itteren. Organisator Roger Wijsen wijst op het bijzondere karakter van deze loop. „Het gaat tijdens de Ron for Run niet zozeer om winnen of snelle tijden maar eerder om al rennend te genieten van de omgeving. Het parcours voert dwars door de nieuwe natuur van de Maasvallei, door de kerkdorpen Borgharen en Itteren en over de ringdijken. Hier is door Consortium Grensmaas een bijzonder mooi en uniek natuurgebied ontstaan dat relatief onbekend is.”

Het initiatief tot de Maasvallei loop werd enkele jaren geleden genomen door Roger en enkele sportvrienden. „Voorheen had je de Haarderluip, maar die is door organisatorische problemen ter ziele gegaan. Vanuit enkele sportvrienden in Borgharen is het initiatief genomen om een nieuwe loop in het leven te roepen en dat is de Maasvallei geworden. Het is een kleinschalige loop die gedragen wordt door de kernen Borgharen en Itteren. Daar komen ook al onze vrijwilligers vandaan.”

„Met als startlocatie Kasteel Borgharen en met Hartelstein als plek waar een uitgebreide verzorgingspost zal worden ingericht voert de loop langs monumentale gebouwen. Beide plekken zijn onderdeel van Buitengoed Geul & Maas. Dat we hier, in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer, deze loop kunnen realiseren als exclusief evenement in de nieuwe natuur die is ontstaan na de werkzaamheden van Consortium Grensmaas, mag bijzonder genoemd worden. Ook de toeristische instantie Rivierpark Maasvallei steunt ons initiatief volop en zal dit jaar aanwezig zijn met een informatiestand. Naast hoofdsponsor Ron for Run, de hardloopwinkel in Maastricht-Wijck, is er een aantal lokale ondernemers uit Borgharen en Itteren die de Maasvalleiloop een warm hart toedragen middels sponsoring. Zonder hen is een dergelijke evenement niet mogelijk.”

Het programma begint o9.30 uur als het inschrijfbureau aan de Haarderhof in Borgharen open gaat. Vervolgens klinkt om 10.30 uur het startschot voor de kidsrun. Aan deze loop kunnen kinderen gratis deelnemen als ze vooraf inschrijven. Om 12.00 uur wordt bij kasteel Borgharen het startsein gegeven voor de beide afstanden (5,4 en 15,4 kilometer). De eerste finishers worden verwacht rond de klok van 13.00 uur in de Haarderhof.

Er is na afloop een nazit in de Haarderhof. Bij Hoeve Hartelstein in Itteren, de verzorgingspost van de lange afstand, zullen de eerste lopers verwacht worden rond 12.20 uur. Hier is het mogelijk om op het terras onder het genot van een drankje de deelnemers aan te moedigen. De route is grotendeels gelijk aan de vorige edities, in Itteren wordt gebruik gemaakt van de nieuwe brug over de Geul en in Borgharen zal de route aan het eind via Sluis Limmel gaan.

Het startschot wordt gegeven door wethouder Krabbendam. Meer informatie is ook te vinden via de website en facebook: https://maasvalleiloop.jimdo.com