GGD ziet Meerssens fijnstofonderzoek niet zitten

Print
GGD ziet Meerssens fijnstofonderzoek niet zitten

Meerssen wil weten wat blootstelling aan fijnstof van vliegtuigen doet met de gezondheid van de inwoners. Afbeelding: De Limburger

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

De GGD voelt niets voor een Meerssens onderzoek naar de schadelijke effecten van fijnstof rondom vliegveld Maastricht Aachen Airport.

De raad van Meerssen heeft het college vorig jaar niet alleen opdracht gegeven onderzoek te doen naar geluidsoverlast rond het vliegveld, de raad wilde ook een speciaal onderzoek naar de schadelijke effecten van de fijnstof die vliegtuigen over inwoners uitstorten.

Schiphol

De gemeente zou daarbij samen moeten optrekken met de GGD. Maar die laat weten niets te voelen voor een op Meerssen geënt onderzoek. De GGD wijst op precies zo’n onderzoek dat onlangs gestart is rond Schiphol. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de opdrachtgever, betrokken partijen de GGD’s Amsterdam en Kennemerland, researchers van TNO, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de Universiteit Utrecht, de University of Southern California, het AMC ziekenhuis en Erbrink Stacks Consult.

Duur

Een ‘eigen’ onderzoek zou te duur zijn. Bovendien is het de vraag of er in Meerssen voldoende mensen wonen om gedegen en afgewogen cijfers op te leveren. De GGD steunt wel volmondig zowel de geluids- als fijnstofmetingen die rond MAA plaats moeten gaan vinden.