Maasgouw verklaart vervuild grindgat Ohé en Laak veilig

Print
Maasgouw verklaart vervuild grindgat Ohé en Laak veilig

De peilbuizen bij het voormalige grindgat In de Roes bij Ohé en Laak. Afbeelding: Jeroen Kuit

Ohé en Laak -

Het met vervuild puin volgestorte grindgat In de Roes bij Ohé en Laak vormt geen gevaar meer voor de omgeving. Dat stelt de gemeente Maasgouw na twaalf jaar onderzoek.

In 2011 kwam de gemeente al eens tot dezelfde conclusie. De vervuiling zou zich niet verspreiden en daardoor geen gevaar opleveren voor de omgeving en het grondwater. Het leverde destijds flinke kritiek op waardoor de gemeente het besluit om te stoppen met de monitoring, weer terugdraaide. Wel werd besloten minder intensief te controleren. Tot en met 2018 zou nog drie keer een onderzoek worden uitgevoerd.

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels bekend. Volgens de gemeente is het grondwater in de bodem van de voormalige plas weliswaar ernstig vervuild, maar vindt er geen verspreiding plaats. Het vervuilde gebied is afgedekt met een laag grond van ten minste een meter.

Mijnsteen

Het voormalige grindgat is in de jaren zeventig, met medeweten van de provincie, volgestort met vervuild mijnsteen, slik en chemisch afval. In de jaren negentig was lange tijd sprake van sanering maar dat bleek een te kostbare operatie. Actievoerders kregen na een lange juridische procedure wel geregeld dat er peilbuizen werden geslagen om grondmonsters te kunnen nemen. Vier jaar na de eerste onderzoeken, bleek dat de vervuiling zich niet verspreidde. Inwoners en de politieke partijen Lokaal Belang en CDA ijverden met succes voor een voortzetting van de monitoring.

Fractieleider Gerrit Vervoort van Lokaal Belang zegt op dit moment geen verontrustende reacties te hebben gekregen. „De signalen in 2011 waren vanuit de bevolking sterker dan nu. Ik heb niet de indruk dat er direct iets aan de hand zou zijn.” Het CDA wil de conclusies van de monitoring eerst intern bespreken voordat het met een reactie komt. Bij de Dorpsraad Stevensweert was niemand in de gelegenheid een reactie te geven.