Alaphilippe maakt favorietenrol waar in Waalse Pijl

Alaphilippe plaatst zijn versnelling. © AD/BELGA

Julian Alaphilippe heeft na een krachtsexplosie op de Muur van Hoei de Waalse Pijl gewonnen. De Fransman was na 195 kilometer voor de tweede keer op rij de beste.

Sjors Tanis

Ondanks verschillende aanvalspogingen (van onder andere Tim Wellens en Wout Poels) kwam het peloton op ruim twintig kilometer van de finish weer samen. De vroege vlucht van vijf renners, met daarbij Koen Bouwman namens Jumbo-Visma, was op dat moment net bijgehaald. In die fase ook veel valpartijen, met Domenico Pozzovivo en Roman Kreuziger als belangrijkste slachtoffers.

Een door de heuvels uitgedund peloton begon aan de slotklim van de Muur van Hoei, zoals 99 van de 100 keer de wedstrijd wordt beslist op de steile laatste beklimming van een kilometer. Aanvalspogingen van Tomasz Marcynzski en Matej Mohoric haalden niets meer uit, vooral door het hoge tempo van Enric Mas (Deceuninck-Quick Step) in dienst van kopman Alaphilippe.

Aan de voet van de Muur van Hoei ging Wout Poels tempo maken voor kopman Michal Kwiatkowski. Het was echter de Deen Fuglsang van Astana die als eerste van de favorieten versnelde. Enkel Alaphilippe had een passend antwoord en de Fransman liet in de slotmeters zijn Deense concurrent achter zich. Diego Ulissi werd op zes seconden van de twee hoofdrolspelers derde en Bauke Mollema eindigde op plek zes.