Drie jaar cel geëist voor veroorzaken ernstig ongeval na negeren rood stoplicht

Print
Drie jaar cel geëist voor veroorzaken ernstig ongeval na negeren rood stoplicht

De ravage na het ongeluk op het kruispunt Terblijterweg-Oostermaasweg. Afbeelding: Facebook Politie Maastricht

Maastricht / Itteren -

De 29-jarige A. O. moet volgens justitie drie jaar de cel in wegens asociaal rijgedrag. In juni 2017 reed hij in Maastricht met 120 per uur door rood, waar hij maximaal 50 mocht rijden. Daarbij botste hij op een andere automobilist die ernstig gewond raakte.

Utrechtenaar O. stond woensdag terecht voor twee ongelukken in Maastricht: in oktober 2016 op de President Rooseveltlaan en juni 2017 op het kruispunt Terblijterweg-Oostermaasweg. In beide gevallen zou O. onder invloed van alcohol zijn geweest, een ademanalyse hebben geweigerd, agenten hebben bedreigd en beledigd en eerst zijn weggerend van het plaats van het ongeval.

Strafblad

Er zijn ook twee grote verschillen: bij het tweede ongeluk is een 40-jarige Maastrichtenaar gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt en bij het eerste ongeluk had O. nog geen rijbewijs. O., die geregeld in Maastricht is vanwege zijn vriendin, heeft een strafblad van tien kantjes met allerlei delicten, zoals uitgaansgeweld in Maastricht en poging tot doodslag op een politieagent in Sittard. Volgens officier van justitie Eveline Heldens heeft O. in 2016 tegen de politie geroepen: „Ik betaal mijn boete wel met drugsgeld.”

Voor haar staat vast dat O. op 27 juni 2017 veel te hard en onder invloed door rood is gereden. O.’s snelheidsmeter is na de botsing op 110 kilometer per uur blijven staan en de lussen in het wegdek hebben een vaart van minimaal 120 per uur geregistreerd. Toen agenten hem drie kwartier na het ongeluk in Wittevrouwenveld zagen strompelen en vervolgens aanhielden, roken ze alcohol.

Getuige

Volgens O. is het anders gegaan. „Ik weet 100 procent zeker dat ik door groen ben gereden. Ik zag dat het groen was en heb wat gas bijgegeven.” Zijn advocaat John Dassen stelt dat O. niet harder reed dan 80. Ook voert hij een verklaring op van een getuige die vanuit de tegenovergestelde richting groen zou hebben gehad. Dat zou volgens de raadsman weerspreken dat zijn cliënt door rood reed.

O. gaf zelf aan dat zijn leven een puinhoop is en dat hij alles met iedereen wil oplossen. Een celstraf is niet het belang van hem, zijn zwangere vriendin en de maatschappij, vindt Dassen. Hij vraagt een voorwaardelijke celstraf en maximale taakstraf. Officier van justitie Heldens heeft met opzet een hoge celstraf geëist. „Dit zijn bijzondere omstandigheden, dit grenst aan opzet. Dit is geen kleine snelheidsovertreding meer. En het lerend vermogen ontbreekt bij hem.” Ook wil ze dat O. vijf jaar niet meer mag rijden.