Grote stijging aantal granaten op stoep

Print
Grote stijging aantal granaten op stoep

Afbeelding: Archief ANP

Het aantal handgranaten dat ­– vooral bij horecagelegenheden – op straat wordt gevonden, blijft hard stijgen. De teller staat dit jaar al op 22; evenveel als in heel 2017. De politie maakt zich grote zorgen en vraagt om strengere straffen op het bezit van explosieven.

Het was dinsdagnacht raak in het toeristische Zaandijk. Een persoon op een scooter zonder kentekenplaat legde een explosief tegen de gevel van Hotel Zaandijk. Een venster werd met kozijn en al uit de wand geblazen. De 31 gasten moesten worden ondergebracht in een brandweerkazerne.

Supportershome

Een dag eerder werden drie Amsterdamse mannen van tussen de achttien en twintig jaar gearresteerd omdat ze een tas met een handgranaat aan het supportershome van ADO Den Haag hadden gehangen.

Op de deur werden drie andreaskruisen getekend, naar het stadswapen van Amsterdam. Het is de eerste handgranaat bij een supportershome van een betaaldvoetbalclub.

Eén per week

Incidenten als deze volgen elkaar in steeds hoger tempo op, constateert politiechef Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder Aanpak Illegale Wapens. In 2017 waren er 22 incidenten met handgranaten. In 2018 waren het er al 43. En in amper vier maanden tijd staat de teller dit jaar al op 22. Dat is meer dan één per week.

Zorgen

Die flinke stijging baart de politie grote zorgen. „Voor 5, 10 of hooguit 25 euro kun je er één kopen”, zegt politiechef Schouten. Handgranaten uit het Oostblok zijn in overvloed beschikbaar. „En door één granaat in een tasje aan de deur te hangen, kun je je tegenstander veel ellende berokkenen. Het is een laf en geniepig delict.”

Moeizaam

Volgens Schouten blijkt in negen van de tien gevallen dat zowel de bedreiger als de ontvanger crimineel is. In sommige gevallen gaat het om afdreiging of afpersing. Onderzoek naar granaatincidenten verlopen over het algemeen moeizaam. „Het gebeurt vaak ’s nachts. Zeker als een granaat afgaat, zijn er nauwelijks sporen. We zijn in hoge mate afhankelijk van getuigen die melden wat zij hebben gezien.”

Gevangenisstraf

De politie denkt dat het fenomeen moeilijk te beteugelen valt, maar pleit in elk geval voor hogere straffen. Op bezit van een explosief staat een gevangenisstraf van negen maanden. Schouten: „Wij geloven dat hogere straffen een klein beetje kunnen helpen.”