Kritiek

Bizar debat over risico’s en wethouder in Venlo

Print
Bizar debat over risico’s en wethouder in Venlo

De oppositie had veel kritiek op wethouder Ad Roest. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Een debat in de gemeenteraad over de financiële risico’s die Venlo loopt, is woensdagavond geëindigd in een discussie over de positie van verantwoordelijk wethouder Ad Roest.

D66-raadslid Frans Aerts ging zo ver dat hij de zesde wethouder door zijn gebrekkige inbreng als portefeuillehouder Financiën en Personeel & Organisatie overbodig vond. „Vijf wethouders zijn wel genoeg.”

De VVD had het gemeentebestuur op het matje geroepen vanwege de financiële risico’s die de gemeente loopt. Ze werden benoemd in de plannen van alle teamleiders, eind vorig jaar. Omdat ze per ongeluk op de website van de gemeente verschenen, publiceerde De Limburger erover. De gemeente heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

43 miljoen

Uit de plannen blijkt dat bijna alle teams kampen met personeelsgebrek, waardoor belangrijke taken niet uitgevoerd worden. Als niet wordt ingegrepen, komen wettelijke taken in het gedrang. In het sociaal domein, dat de stad door miljoenentekorten in acute nood bracht, zijn de zaken nog steeds niet op orde. Zo beheert een parttimer een budget van 43 miljoen euro.

De oppositiepartijen vonden dat Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad actief had moeten informeren. Tevens waren ze bezorgd over uitlatingen van wethouder Roest en gemeentesecretaris Twan Beurskens in De Limburger dat subiet maatregelen zijn genomen om risico’s te beperken. De oppositie vreesde dat ambtenaren politieke keuzes hebben gemaakt.

Vertrouwelijk inzien

De raadsleden wilden uitleg van wethouder Roest, maar kregen die niet. Politiek leider Frans Schatorjé van de coalitie voerde het woord. Schatorjé antwoordde dat de plannen voor intern gebruik zijn. Er zijn maatregelen getroffen. Zo wordt het budget van 43 miljoen nu door drie personen beheerd. Als ernstige afwijkingen zich voordoen, wordt de raad meteen geïnformeerd, beloofde hij. Ook zegde hij toe dat de raadsleden de teamplannen vertrouwelijk mogen inzien, want die had geen van de raadsleden woensdag nog gezien.