Zedenpolitie onderzoekt door scholieren verspreid seksfilmpje

Print
Zedenpolitie onderzoekt door scholieren verspreid seksfilmpje

Afbeelding: iStock

De afdeling zeden van de politie onderzoekt het seksfilmpje dat via AirDrop door scholieren wordt verspreid.

,,We trachten te achterhalen wie betrokken is bij het tot stand komen hiervan”, zegt een politiewoordvoerster. Er is geen sprake geweest van een fotomontage, zoals eerder abusievelijk werd gemeld. ,,De persoon op het filmpje blijkt niet de leerlinge van de school in Gemert te zijn (Commanderij). Dat hebben wij destijds vastgesteld. Wij weten niet wie het meisje op de film wel is.”

Volgens de woordvoerster is deze informatie gedeeld met de ouders en het slachtoffer. Die hebben daarop geen aangifte gedaan. Wel is duidelijk dat de leerlinge met de beelden is gepest, dat er een link met haar is gelegd.

Psychisch geweld

,,Dit zien wij als psychisch geweld”, zegt Daan Jansen, woordvoerder bij de Onderwijsinspectie. Daarvan zijn vorig schooljaar over heel Nederland 898 meldingen binnengekomen. Op een totaal van 1937, dus meer dan de helft valt daaronder. Voor het voortgezet onderwijs gaat het om 266 meldingen van psychisch geweld (totaal 563). Dat is in drie jaar steeds iets gedaald. In zo’n beetje de helft van de gevallen gaat het om pesten. Klachten die ook vaak worden genoteerd, betreffen leerlingen die zich genegeerd of verlaten voelen.

Andere meldingen worden geschaard onder de categorieën ‘seksueel misbruik’, ‘seksuele intimidatie’, ‘fysiek geweld’, ‘discriminatie’ of ‘radicalisering’. ,,,Ze komen binnen bij onze vertrouwensinspecteurs. Die zijn er juist voor om mensen bij dit soort gevoelige zaken te helpen hoe hier mee om te gaan”, aldus Jansen. ,,Meldingen kunnen van directeuren of docenten komen, maar ook van ouders of leerlingen. De vertrouwensinspecteur geeft advies welke wegen een melder kan bewandelen. En vraagt of de melding doorgegeven moet worden aan de inspecteur die contact heeft met de school.”

Vertrouwelijk

Want alles gebeurt in vertrouwelijkheid. Ook intern bij de inspectie, geeft de woordvoerder aan. ,,Een contactinspecteur kan bijvoorbeeld kijken hoe het met de sociale veiligheid op een school is.” Maar dus alleen als toestemming is gegeven om de melding door te spelen.

Scholen zijn alleen verplicht seksueel misbruik en seksuele intimidatie door te geven, benadrukt Jansen. Dus niet alle gevallen van psychisch geweld bereiken de onderwijsinspectie. Over het bewuste filmpje - waarin een meisje seks heeft met een hond - is hem verder niets bekend. Ook de politie weet niet op welke andere scholen het heeft gecirculeerd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen