Van Bommel wil geen negativiteit rondom PSV

Print
Van Bommel wil geen negativiteit rondom PSV

Luuk de Jong baalt na de remise in Emmen. Afbeelding: ED/Soccrates

PSV is nog in de race voor de titel, benadrukte trainer Mark van Bommel woensdag. Hij ziet dan ook geen enkele reden voor negativiteit.

Trainer Mark van Bommel stipte het woensdag in de persconferentie voor het duel met Willem II van donderdagavond nog eens aan. Er valt qua resultaten weinig tot niets af te dingen op het ‘thuisseizoen’ van PSV in de eredivisie. Wint PSV volgende maand van Heracles, dan is zelfs sprake van een evenaring van het beste thuisjaar ooit in de eredivisie (1985-1986).

Lees ook: Van Bommel volgde duel Ajax niet op televisie

Ondanks vijftien zeges, een remise en geen enkele nederlaag is het publiek regelmatig kritisch op de elf rood-witten op de mat en dat begrijpt de coach wel. ,,De verwachtingen zijn hoog en we hebben ook regelmatig laten zien dat we daaraan kunnen beantwoorden. Wat het publiek doet is goed, zolang het maar vóór ons is. Als acties tegen de ploeg of spelers zijn gericht, dan zeg ik er iets van. Je moet je eigen team niet uitfluiten. Ontevredenheid mag.”

Van Bommel vindt dat er geen ruimte kan zijn voor negativiteit rond dit PSV. Hij erkent wel dat Ajax momenteel de favoriet is voor de landstitel en ook goed speelt. ,,Wij staan nog altijd gelijk en spelen nog steeds voor het kampioenschap, al hadden we er beter voor moeten staan”, vindt de coach. Dat laatste is vooral veroorzaakt door de prestaties van PSV buiten de Eindhovense stadsgrenzen. Die zijn een stuk minder indrukwekkend: PSV verspeelde in de laatste negen uitduels in de eredivisie meer punten dan er verdiend zijn: 14 om 13.

Doordenderen

Niemand had dit in de winterstop zien aankomen, toen PSV alleen bij Feyenoord had verloren. De Eindhovenaren leken maar door te denderen, maar in Emmen maakte invaller Nicklas Pedersen in januari een einde aan de vermeende onaantastbaarheid van PSV. Daarna liet de ploeg in uitduels in Heerenveen, Utrecht, en Arnhem nog punten liggen en verloor de ploeg bij Ajax.

Van Bommel denkt dat de buitenwacht naar oorzaken is gaan zoeken en ook bij de positie van Érick Gutiérrez is uitgekomen. Afgelopen weekend kwam in Eindhoven naar buiten hoezeer het #freeguti-thema leeft. Duizenden supporters gaven de trainer het advies om de Mexicaan speeltijd te geven en kregen hun zin. Van Bommel daarover: ,,Ik vind Guti ook een goede speler. Hij is aanvallend sterk, maar heeft zelf tegen journalisten gezegd dat hij moeite heeft met het niveau en tempo. Dat hij voor een groot bedrag is gehaald, schept dan een bepaald verwachtingspatroon. Gutiérrez heeft tijd nodig en die moeten we hem geven. Daarbij moeten we voor het elftal een goede balans zien te vinden tussen aanvallend en verdedigend.”

Met die verklaring valt voor de buitenwacht beter te leven dan met het verhaal dat Van Bommel altijd het elftal opstelt waarmee hij de grootste kans op winst denkt te maken. Tegen Willem II lijkt ‘Guti’ opnieuw niet te gaan starten en zou Van Bommel weleens vast kunnen houden aan de bezetting waarvoor hij zondag in het duel met ADO koos. Daarmee hoopt hij de te magere serie in uitwedstrijden alsnog om te buigen en toch nog enige druk op Ajax te houden.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Video: De Limburger