Lancaster bommenwerper verzorgt flypast boven Hunsel en Heythuysen

Print
Lancaster bommenwerper verzorgt flypast boven Hunsel en Heythuysen

De Lancaster bommenwerper maakt na 64 jaar weer enkele rondjes boven Heythuysen en Hunsel. Afbeelding: Ria Schmieder

Hunsel -

Zowel in Hunsel als in Heythuysen stort in 1944 een Lancaster neer. Ter nagedachtenis aan de twaalf bemanningsleden die daarbij sneuvelen, voert een 64 jaar oude Lancaster op 4 mei een flypast uit boven beide kernen. Het vliegtuig wordt, onder voorbehoud, in Hunsel verwacht rond 12.40 uur en in Heythuysen om 12.45 uur bij de herdenkingsmonumenten.

In de nacht van 20 naar 21 juli 1944 stijgen in Engeland 147 Lancaster bommenwerpers op. Ze worden op hun vlucht naar het vasteland van Europa beveiligd door 11 Mosquito jachtvliegtuigen. Hun doel is het bombarderen van de zwaarbeveiligde synthetische olieraffinaderij bij het Duitse Homberg. Boven Midden-Limburg worden de vliegtuigen opgewacht door afweergeschut (FLAK) en Duitse nachtjagers die de zwaarbeladen bommenwerpers onder vuur nemen. Enkele minuten na elkaar storten twee Lancasters neer in Heythuysen en Hunsel waarbij twaalf van de veertien bemanningsleden de dood vinden. Een gebeurtenis die Hunselnaar Ton Bosmans en de Heythuysense Ria Schmieder-Brouns nog bijna dagelijks bezighoudt.

Zeven graven

Als Ton Bosmans uit zijn slaapkamerraam naar buiten kijkt, heeft hij zicht op het kerkhof van Hunsel en ziet hij de zeven graven van de omgekomen bemanningsleden van Lancaster ME858. Ton Bosmans: „Hun lot heeft mij eigenlijk altijd beziggehouden en als jonge knaap ging ik al met een metaaldetector zoeken bij de crashsite nabij de Schansstraat. Ik heb er nog veel resten gevonden en onlangs nog trof ik er een naamplaatje aan dat ik aan een van de nabestaanden heb overhandigd. Ik was ook heel benieuwd naar wie die jonge mannen waren die hun leven hier voor ons gegeven hadden en dus ging ik zoeken naar foto’s en legde contacten met hun familieleden. Hoewel ik de bemanningsleden natuurlijk nooit gekend heb, ben ik door de intensieve contacten met hun naasten hen heel goed gaan kennen. Als de flypast op 4 mei doorgaat, zullen er familieleden van de gesneuvelden, waaronder de zoon van de flightengineer aanwezig zijn in Hunsel. Ik weet nu al dat ik het dan nauwelijks droog zal houden. Net als voor de familie van de vliegers is het voor mij ook een heel emotioneel moment.“

Laarzen

Lancaster bommenwerper verzorgt flypast boven Hunsel en Heythuysen
De originele laarzen van Bill Mc Gee die ze na de crash verruilde voor burgerkleding om Heythuysen onopvallend te verlaten. Foto: Pieter Knippenberg

Ria Schmieder-Brouns uit Heythuysen weet inmiddels ook heel veel van de Lancaster en van zijn bemanning die in Heythuysen nabij De Kreppel vlakbij het huis van haar vader brandend tegen de grond sloeg. Slechts twee van de zeven bemanningsleden, de Nieuw-Zeelanders Bill Mc Gee en John Burges overleefden deze crash. Als Ria Schmieder en Ton Bosmans over de bemanningsleden en hun verwanten praten, is het net als ze over eigen familieleden praten. „Zo voelt het ook”, zegt Ria, „We hebben door de jaren heen ook een heel goede band met hen opgebouwd. De dochter van Bill Mc Gee komt eind april voor het eerst naar Heythuysen. We zullen met haar de plaats bezoeken waar de vlucht van Lancaster ME752 eindigde en ik kan haar ook nog de laarzen van haar vader laten zien die in Heythuysen achterbleven bij een familie die Bill burgerkleding verschafte zodat hij onopvallend Heythuysen kon verlaten. Jammer genoeg kan ze de flypast niet bijwonen.”

Flypast

Of dit eerbetoon aan de omgekomen vliegers doorgaat is trouwens geheel afhankelijk van het weer en van de onderhoudstoestand van de Lancaster. Er zijn nog maar twee vliegwaardige Lancasters in de hele wereld. Een is gestationeerd in Canada en het vliegtuig met de thuisbasis in Engeland komt op 4 mei naar Nederland voor een aantal flypasts. Zowel in Hunsel als in Heythuysen zijn ter nagedachtenis aan de tragische gebeurtenissen in juli 1944 monumentjes opgericht. De 64 jaar oude Lancaster die de flypast uitvoert zal op 100 meter hoogte over deze plaatsen vliegen. „Dat is een imposant gebeuren”, beamen Ton en Ria. „Het is een groot vliegtuig met een spanwijdte van wel 30 meter en de vier Rolls Royce Merlin motoren maken een typisch laag bulderend geluid.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen