Strenger beleid

Onderzoek: stop op vergunningen kamerverhuur in Venlo

Print
Onderzoek: stop op vergunningen kamerverhuur in Venlo

Camping Maasvallei Oost mag tot uiterlijk 1 januari 2025 arbeidsmigranten huisvesten.

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De gemeente Venlo onderzoekt met spoed of het mogelijk is voorlopig geen nieuwe vergunningen voor kamerverhuur af te geven. Dat heeft burgemeester Antoin Scholten toegezegd.

Het college van burgemeester en wethouders voldoet daarmee aan het verzoek van VVD en D66 tijdens de raadsvergadering woensdag. De partijen willen voorkomen dat ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden voordat per 1 januari 2020 strengere regels gelden.

Doorn in oog

Illegale kamerverhuur en overbewoning zijn een doorn in het oog van de gemeente. Ze heeft strenger beleid in voorbereiding, waardoor kamerbewoning is toegestaan als maximaal twee in plaats van vier personen (geen familie) onder één dak slapen.

De kamers worden veelal verhuurd aan arbeidsmigranten. Vanwege het gebrek aan woningen maakte wethouder Sjors Peeters (50Plus, Wonen) al eerder bekend dat de gemeente niet actief controleert op illegale praktijken, maar enkel ingrijpt als ze meldingen krijgt van „onacceptabele situaties”.

Minder aandacht

In antwoord op eerdere schriftelijke vragen van VVD en D66 stelt Peeters nu dat de gemeente (illegale) kamerverhuur vanaf dit jaar projectmatig gaat controleren, nadat de aanpak van misstanden een periode „minder aandacht” heeft genoten. Besloten is jaarlijks twintig adressen te bezoeken. Volgens schattingen van de gemeente worden in Venlo 150 panden gebruikt om aan vijf personen of meer te verhuren.

Vanwege de behoefte aan arbeidsmigranten en het tekort aan woningen heeft de gemeente als taak gesteld drieduizend bedden te realiseren. Grootschalige opvang heeft de voorkeur. De logiesgebouwen, zoals gepland bij klooster Albertushof, mogen niet in woonwijken of op bedrijventerreinen verrijzen, stelt Peeters.

VidaXL

Volgens hem is er voldoende aanbod op andere plekken. Ook is eerder besloten camping Maasvallei Oost in Arcen, waar 340 arbeidsmigranten mogen verblijven, langer open te houden; tot uiterlijk 1 januari 2025. Op vragen van de VVD zei de wethouder dat ook hem het gerucht ter ore was gekomen dat VidaXL een logiesgebouw voor arbeidsmigranten op Trade Port Noord wil bouwen. „Maar er is geen aanvraag ingediend.” VidaXL heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.