Het komt goed met mij, zegt Britney Spears

Print
Het komt goed met mij, zegt Britney Spears

Britney Spears vraagt fans om rust, nu het fandom een actie op touw heeft gezet met #FreeBritney. „Geloof niet alles wat je leest.” Afbeelding: Chris Pizzello/Invision/AP

Het was juist zo rustig rond Britney Spears, het Disney-kindsterretje van weleer. Opeens is de zangeres (37) weer in het nieuws vanwege mentale problemen, opname in een kliniek en zelfs doodsbedreigingen. Wat is er met Britney aan de hand?

Ze staat voor een rommelige achtergrond, draagt een lichtgekleurd, gehaakt jurkje en kijkt met haar donker omrande ogen de camera in. Britney Spears richt zich in een kort videobericht op Instagram tot haar 21,7 miljoen volgers. De boodschap van het de popster: Geen zorgen, het komt goed.

Het filmpje zette ze woensdag online om een einde te maken aan speculaties. Die kwamen vooral tot leven door een ongetwijfeld goedbedoelde actie van haar fans, die met de kreet #FreeBritney een soort bevrijdingsoperatie opzetten. De reden: Britneys ernstig zieke vader Jamie zou zijn dochter begin april gedwongen hebben tot een opname in een kliniek. Britneys moeder Lynne wakkerde de onrust alleen maar aan door op Instagram enkele berichtjes te liken van ongeruste fans die Britney haar vrijheid willen teruggeven. Zou er dan echt sprake zijn van dwang? Volgens entertainmentsite TMZ zou Britney de kliniek donderdag hebben verlaten, maar moet er nog gezocht worden naar een juiste medicijnencocktail.

Dit bericht bekijken op Instagram

I wanted to say hi, because things that are being said have just gotten out of control!!! Wow!!! There’s rumors, death threats to my family and my team, and just so many things crazy things being said. I am trying to take a moment for myself, but everything that’s happening is just making it harder for me. Don’t believe everything you read and hear. These fake emails everywhere were crafted by Sam Lutfi years ago... I did not write them. He was pretending to be me and communicating with my team with a fake email address. My situation is unique, but I promise I’m doing what’s best at this moment 🌸🌸🌸 You may not know this about me, but I am strong, and stand up for what I want! Your love and dedication is amazing, but what I need right now is a little bit of privacy to deal with all the hard things that life is throwing my way. If you could do that, I would be forever grateful. Love you ❤️❤️❤️

Een bericht gedeeld door Britney Spears (@britneyspears) op

Mickey Mouse

Wat zeker klopt: Britney stelde in januari haar Domination-concertreeks in Las Vegas voor onbepaalde tijd uit. Ze zei dat ze zich wilde concentreren op haar vader, die eerder was opgenomen in het ziekenhuis en volgens zijn dochter bijna was overleden.

De band tussen vader en dochter is close, en niet alleen privé. Nadat Britney mentaal was ingestort (ze schoor rond haar echtscheiding met Kevin Federline haar hoofd kaal, verloor de voogdij over hun twee zoontjes en werd uiteindelijk opgenomen), kreeg vader Jamie samen met advocaat Andrew Wallet de zeggenschap over Spears’ bezittingen. Vorige maand trok Wallet zich hieruit terug, waardoor nu vader Spears de volledige regie heeft.

De stress over haar vader werd Britney, die op twaalfjarige leeftijd begon met een rol in The Mickey Mouse Club, intussen te veel. De zangeres van hits als Baby one more time, Toxic en Oops!... I did it again liet zich deze maand dertig dagen opnemen in een kliniek waar ze mentaal, maar ook fysiek werd verzorgd. Volgens Amerikaanse media zou een verkeerde combinatie van medicijnen haar problemen hebben verergerd.

Het komt goed met mij, zegt Britney Spears
Foto: AFP

Zwarte jaren

Dat doet denken aan de zwartste jaren van de zangeres, grofweg tussen 2007 en 2012. Ze ruziede met haar (ex-)manager, kampte met depressies en verloor zichzelf aan drugs en alcohol. Een periode die voor altijd verbonden blijft met de foto’s waarop ze haar lange haar afscheert en waarop ze - eenmaal kaal - met een paraplu inslaat op de auto van een fotograaf. Sinds 2013 was het rustig rond Spears, die vooral nog het nieuws haalde door aankondigingen van haar shows in gokparadijs Las Vegas, waarvan dit jaar een nieuwe reeks zou beginnen.

Dat gebeurt voorlopig niet, maar dat is volgens de zangeres zelf geen aanleiding voor ongerustheid. „De verhalen over mijn opname in een kliniek zijn volledig uit de hand gelopen”, schrijft ze bij haar videobericht op Instagram. „Er gaan geruchten en er zijn zelfs doodsbedreigingen gericht aan mijn familieleden en m’n team”, schrijft ze. Die dreigementen hangen vermoedelijk samen met de #Free-Britney-actie. Volgens Spears circuleren er jaren oude e-mails die zogenaamd door haar geschreven zijn, maar van haar ex-manager Sam Lutfi zijn. Met hem vocht ze in haar slechtste jaren ruzies uit tot in de rechtbank. „Die nepmails zijn jaren geleden door Sam opgesteld, hij deed alsof hij mij was en communiceerde met mijn team vanaf een nepadres.”

Spears vraagt haar fans nu om rust en privacy: geen #FreeBritney meer. „Ik probeer een momentje voor mezelf te nemen, maar dat wordt hierdoor een stuk moeilijker. Geloof niet alles wat je leest en hoort. Jullie liefde en toewijding is geweldig, maar wat ik nu nodig heb, is een beetje privacy om te dealen met moeilijke zaken in mijn leven. Als jullie dat kunnen doen, ben ik jullie voor eeuwig dankbaar.”