Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Nieuw ziekenhuis Venray mogelijk naar sportpark De Wieën

Nieuw ziekenhuis Venray mogelijk naar sportpark De Wieën

Het huidige ziekenhuis van Venray aan de Merseloseweg Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Geijsteren -

Het ziekenhuis van Venray verhuist mogelijk naar sportpark De Wieën. VieCuri Medisch Centrum en de gemeente Venray onderzoeken de komende zes maanden de haalbaarheid van een nieuw ziekenhuis op deze plek.

Volgens Ankie van Rossum, voorzitter van de raad van bestuur van VieCuri, wordt ook gekeken naar wat er allemaal op de locatie mogelijk is. Zeker is dat er een breed aanbod aan poliklinieken en diagnostiek in Venray moet blijven. Daarbij valt te denken aan bloedonderzoek, het maken van röntgenfoto’s, hartfilmpjes en diverse andere onderzoeken. Om die woorden kracht bij te zetten heeft VieCuri recent aan 1,7 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe apparatuur, waaronder een CT- en een MRI-scan, voor het Venrayse ziekenhuis. Ook blijft er een dialyseafdeling in Venray.

Of er ook plaats is voor een beddenhuis en voor operatiekamers, blijft ongewis. Dat wordt volgens Van Rossum wel in het onderzoek meegenomen.

Ontsluiting

De locatie op het sportpark is volgens de gemeente en het ziekenhuis in beeld gekomen na een zoektocht langs meerdere plekken in Venray. De Wieën kwam als beste uit de bus vanwege de ruimte en de snelle ontsluiting naar de N270. „We hebben aan de Merseloseweg al jaren een toplocatie, maar de bereikbaarheid is niet top. Met De Wieën komen we bovendien aanzienlijk dichter bij andere zorgvoorzieningen te liggen”, zegt Van Rossum

De bestuursvoorzitter van VieCuri benadrukt dat in het onderzoek ook gesproken wordt met andere zorgpartijen waaronder De Zorggroep, huisartsenkoepel Cohesie en Adelante en maatschappelijke organisaties.

Verheugd

Venray is verheugd met de donderdagmiddag ondertekende intentieovereenkomst. „Het laat zien dat we nog een jarenlange toekomst samen met het ziekenhuis hebben”, zegt wethouder Anne Thielen (Sociaal Domein). „Het is voor ons als gemeente van belang dat er een zo goed en kwalitatief mogelijk zorglandschap in Venray blijft. En daar hoort een ziekenhuis nadrukkelijk bij.”

Mocht De Wieën niet haalbaar zijn als locatie voor een nieuw, waarschijnlijk kleiner ziekenhuis, dan kijkt VieCuri verder. Van Rossum: „Hoe dan ook wordt een nieuw ziekenhuis op ons eigen terrein aan de Merseloseweg dan weer een optie.”

Molen

Een ziekenhuis op de locatie De Wieën heeft gevolgen voor het huidige sportterrein. Wethouder Tielen zegt dat daarover al is gesproken met sportclubs alsook met de eigenaar van de nabijgelegen St. Petrusmolen. „Mocht onderzoek uitwijzen dat een ziekenhuis hier haalbaar is, gaan we gesprekken aan hoe we hier mee om zullen gaan.”