Bevrijdingsconcert biedt podium aan jonge Weerter muziektalenten

Print
Bevrijdingsconcert biedt podium aan jonge Weerter muziektalenten

De drie muzikanten in de St. Martinuskerk, van links naar rechts: Janneke Verspagen (fluit), Doortje Verspagen (hobo) en Michiel Horikx (klarinet). Afbeelding: Arjanne van Voorst

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Voor het vijfde jaar op rij organiseert het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert het gratis Bevrijdingsconcert op 5 mei in de St. Martinuskerk in Weert. Aan het concert doen jonge Weerter muziektalenten mee, waaronder Michiel Horikx (17) en Doortje (16) en Janneke Verspagen (18).

Alle drie zijn ze in Weert geboren en rond hun zevende begonnen met muziek maken. Janneke koos voor de fluit, haar zus Doortje voor hobo en Michiel was weg van de klarinet. „Mijn broer speelde klarinet en op zaterdag ging ik als jongetje van vier, vijf met mijn moeder mee naar de repetities van het Clarinet Choir Weert. De klank vond ik hartstikke mooi”, weet Michiel zich nog te herinneren. Janneke en Doortje komen ook uit een muzikaal gezin: hun broer speelt slagwerk en piano. „Onze ouders stimuleren ons om muziek te maken”, vertelt Doortje. Zij viel voor de hobo, vanwege de mooie klank en omdat het geen algemeen bekend instrument is. „En ik wilde geen fluit spelen, omdat mijn zus Janneke dat al deed.”

Mooie ervaring

Alle drie deden ze vorig jaar voor het eerst mee aan het Bevrijdingsconcert. Een mooie ervaring die naar meer smaakte. Ook dit jaar treden ze weer op. Ze vinden het heerlijk om samen en voor publiek te spelen. Of ze een speciaal gevoel bij het Bevrijdingsconcert hebben? „Natuurlijk kies je de muziek erop uit en draag je bij aan de sfeer. Maar persoonlijk kan ik me niet echt inbeelden hoe het in die tijd was”, merkt Michiel op. Janneke kan zich ook voorstellen dat de muziek herinneringen oproept bij de mensen die de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Dat ze door de muziek emotioneel worden geraakt. „Op die manier is het mooi dat er zo’n dag is en dat muziek daar een belangrijke rol in kan spelen.”

Gevoel in de muziek leggen

Janneke, Doortje en Michiel oefenen dagelijks op hun instrument. Niet alleen om de noten te kunnen spelen, maar vooral om gevoel in de muziek te leggen. „Je kunt alle noten foutloos spelen, maar dan is het nog geen muziek”, verduidelijkt Michiel. Volgens Janneke gaat het inderdaad om het verhaal. „Bij elk stuk denk je na over de klankkleur, de bedoeling van de componist, je haalt er beelden bij. Je probeert er je eigen verhaal van te maken.” Als voorbeeld noemt Janneke een zigeunerstuk dat ze onlangs voor publiek heeft gespeeld. „Je leest je in, je maakt er beelden bij en uiteindelijk vertolk je jouw verhaal. Dat hoeft technisch niet perfect te zijn, als het maar mensen raakt.”

Muziekcarrière?

Hebben de drie jonge Weerter muziektalenten nagedacht over een carrière in de muziek? Voor Michiel en Doortje blijft het bij een leuke hobby. „Er zijn weinig plekken om als professioneel musicus aan de slag te gaan”, merkt Michiel op. Hij heeft gekozen voor Wis- en Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Doortje zit nog in de vierde klas Atheneum op Het College in Weert. Maar voor Janneke ligt het anders. Zij heeft bewust voor University College Roosevelt in Middelburg gekozen, omdat je op deze universiteit meerdere vakken kunt combineren. Janneke volgt een science major met neurowetenschap en natuurkunde en combineert dat met een studie musicologie en dwarsfluit op het conservatorium in Tilburg. „Ik blijf spelen en houd alle opties open.”

Duet en kwintet

Op zondag 5 mei spelen Janneke en Michiel samen een duet en vormen ze tevens een kwintet met Doortje, Helen McManus (klarinet), Heiko Martin (basklarinet) en Susanne Willems (piano). Daarnaast zijn er nog diverse andere optredens. Het Bevrijdingsconcert is van 14.30 tot 16.00 uur in de St. Martinuskerk op de Markt in Weert. Kijk voor meer informatie over bevrijding en herdenkingen in Weert op www.4en5mei-weert.nl.