Intercity via Heerlen naar Aken is een stap dichterbij

Print
Intercity via Heerlen naar Aken is een stap dichterbij

Gaat de intercity van de NS tot in Aken rijden? Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Heerlen / Hoensbroek -

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet zo snel mogelijk in overleg met de provincie Limburg, de Duitse vervoersautoriteit NVR en NS. Het doel is om te komen tot een intercityverbinding via Heerlen naar Aken.

Dit heeft de Tweede Kamer donderdag besloten door het aannemen van een motie van CDA en SP. In het derde kwartaal van dit jaar wil de Kamer over het resultaat worden geïnformeerd.

Verbinding

Momenteel rijdt één keer per uur een sneltrein tussen Heerlen en Aken. De gemeenten in Parkstad pleiten al jaren voor een betere intercityverbinding van de Randstad via Parkstad naar Duitsland.

Momenteel wordt gewerkt aan de spoorverdubbeling van het spoor in Heerlen en Landgraaf om zo’n intercity mogelijk te maken. Toch is het nog steeds onzeker of de verbinding er daadwerkelijk komt. Daarvoor moet die worden opgenomen in de concessie voor het hoofdrailnet 2025-2035. Met het aannemen van de motie stuurt de Tweede Kamer daarop aan.

Lobby

Vorige week nam de Heerlense gemeenteraad een motie aan om aansluiting te zoeken bij de lobby voor aansluiting bij het nachtnet van de NS. Ewout Tijdeman (GL), indiener van de motie, ziet een nieuwe intercity als extra kans op nachttreinen van en naar Heerlen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →