Langer branden vlam Minckelers in Maastricht niet voor juli

Print
Langer branden vlam Minckelers in Maastricht niet voor juli

Het standbeeld van Minckelers met brandende vlam, nog zonder automaat. Afbeelding: MGL

Maastricht / Itteren -

De vlam in de toorts op het standbeeld van Minckelers op de Markt zal zeker niet voor juli weer langer gaan branden. Het contract met de Luikse kunstenaars die de vlam beheren, loopt tot en met juni.

De gemeente Maastricht zegt met kunstenaarscollectief Space te gaan overleggen nu een meerderheid van de gemeenteraad heeft aangegeven dat de vlam voortaan op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond weer continu moet gaan branden.

Automaat

Of de vlam na juni, naast de zogeheten blokuren, ook nog via inworp van een euromunt in een automaat te bedienen zal zijn, kon de gemeente niet zeggen. „Dat hangt af van ons gesprek met Space”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Technisch gezien lijken er geen belemmeringen om de vlam weer langer of continu te laten branden. Momenteel bestaat al de mogelijkheid om de vlam zonder inworp van geld in werking te stellen. Sinds het gebruik van de automaat, in september 2013, brandt de vlam telkens even op het hele uur zonder dat er geld in de automaat geworpen hoeft te worden.

Gas

De gemeenteraad heeft het stadsbestuur overigens ook opgedragen te zoeken naar duurzame alternatieven voor gas om voortaan de ‘eeuwige’ vlam te laten branden.