Berging van vliegtuigwrak in Pey gebeurt in september

Print
Berging van vliegtuigwrak in Pey gebeurt in september

Monument in Pey op de plek waar de Stirling in 1942 neerstortte. Afbeelding: Archief De Limburger/John Peters

Echt -

Het wrak van de Stirling bommenwerper in Pey wordt in september geborgen. Die verwachting spreekt wethouder Peter Pustjens uit op basis van overleg met officieren van Defensie.

Hoewel de meest positieve scenario’s vorig jaar nog uitgingen van een snelle operatie, blijkt het vergunningstraject voor de berging van het vliegtuigwrak en de mogelijk aanwezige stoffelijke resten van de bemanning, meer tijd in beslag te nemen.

Medio december vorig jaar werd groen licht gegeven voor de berging van het vliegtuigwrak. De laatste horde werd weggenomen na toestemming van Abt Malachias van het klooster Lilbosch op wiens akker de berging moet plaatsvinden. Verschillende partijen waren destijds hoopvol over de snelheid waarmee een berging uitgevoerd kon worden. Dat zou mogelijk in de lente of in de vroege zomer van dit jaar kunnen plaatsvinden, zo was de gedachte.

Bodemonderzoeken

Na gesprekken met officieren van het Ministerie van Defensie, dat de leiding heeft over de berging, is besloten medio september aan te houden voor de start van de berging. De totale operatie duurt zeven weken waarvan een week voorbereiding en twee weken herstel van het bergingsgebied. Momenteel lopen er nog bodemonderzoeken waarna een aannemer wordt gezocht voor de uitvoering. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven, wordt een gespecialiseerd bedrijf aangetrokken voor de berging.

Overigens vliegt op 4 mei een Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog over de crashplaats van de Stirling bij Abdij Lilbosch vliegen. Deze Lancaster, waarvan er wereldwijd nog slechts twee ‘vliegwaardig’ zijn, doet op zijn vlucht verschillende Limburgse plaatsen aan die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. De bommenwerper, opvolger van de Short Stirling W7630 MG-M, vliegt omstreeks 12.30 uur over.