Heibel bij Forum: partijtop wil strateeg Otten uit het bestuur na greep uit de kas

Print
Heibel bij Forum: partijtop wil strateeg Otten uit het bestuur na greep uit de kas

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en Henk Otten. Afbeelding: ANP

Thierry Baudet wil tweede man Henk Otten uit het partijbestuur van Forum voor Democratie wippen.

Volgens Tweede Kamerlid Theo Hiddema is Ottens positie onhoudbaar geworden nu bekend is dat Otten eerder dit jaar een betaling van ruim 30.000 euro aan zichzelf heeft gedaan uit de partijkas.

Het is het zoveelste hoofdstuk in de ruzie in de top van Forum voor Democratie. Die ontstond nadat Otten afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad openlijk kritiek uitte op aanvoerder Baudet. Zo zou de partijleider een te rechtse koers varen en zou hij het succes van de partij meer moeten delen met de andere volksvertegenwoordigers.

Hoewel Baudet ontkende dat er iets aan de hand was in de partij, bleek Otten na het Paasweekeinde ineens penningmeester af. Wel bleef hij lid van het partijbestuur. Woensdag ontsloeg Baudet hem via een tweet ook nog als medewerker van de Tweede Kamerfractie. Iets waar Otten niet van op de hoogte bleek.

Vertrouwensbreuk

Volgens Hiddema is er inmiddels sprake van ‘een vertrouwensbreuk’. ,,Otten kan niet meer vooruit”, zei hij donderdagmiddag. ,,Een meerderheid van het partijbestuur wil hem uit het bestuur.” Een royement uit de partij is evenwel absoluut niet aan de orde, vindt Hiddema.

Dat is overigens nog niet zo makkelijk. Als Otten niet uit eigen beweging vertrekt, moeten de partijleden van Forum zich daar over uitspreken op een congres. En Otten heeft zelf nota bene de statuten in het verleden zó aangescherpt, dat daar een enorm aantal leden voor nodig is.

Lees ook: Hiddema: aanblijven Otten nu heel erg moeilijk

Otten maakte eerder dit jaar een fors bedrag over aan zijn eigen adviesbedrijf, bleek donderdag. Daarbij heeft hij niet overlegd met de andere bestuursleden, die hem daar later mee confronteerden. Otten stortte daarop het bedrag weer terug in de partijkas. Het ging het om een ‘vergoeding voor overmatige uren’ tijdens onder meer de fondsenwerving, ledenwerving en planning van de partijcampagne.

Hiddema gelooft niet dat Otten te kwader trouw heeft gehandeld, zegt hij. ,,Hij wil ‘zijn best doen’ om te zorgen dat Baudet en Otten de komende tijd wel kunnen samenwerken. ,,Ze zijn me allebei dierbaar.’’ Baudet was vandaag zelf niet aanwezig in de Tweede Kamer. Hij zegt een voedselvergiftiging te hebben.

Eerste Kamer

Otten is behalve bestuurslid ook beoogd fractievoorzitter voor Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Hij staat bovenaan de kieslijst. Het is onduidelijk of Baudet hem ook die functie wil ontnemen. Eerder deze week zei hij slechts dat Otten ‘een rol’ in de Eerste Kamer zal spelen.

Lees ook: Henk Otten weg als medewerker FVD in Tweede Kamer

Op 27 mei kiezen de Statenleden van Forum voor Democratie de leden van de Eerste Kamer. Door de grote winst die de partij vorige maand boekte bij de Statenverkiezingen, wordt Forum in een klap de grootste partij in de Eerste Kamer met 13 zetels. Volgens Hiddema moet Otten ‘zelf uitmaken of hij nog fractievoorzitter kan zijn.’’

Het Kamerlid ontkent overigens dat er sprake is van ‘LPF-taferelen’bij zijn partij. Hiddema: ,,Daar kon niemand met elkaar door één deur. Hier gaat het om één persoon.’’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen