Fusie in Thorn: ‘In de schutterswereld bestaat geen haat en nijd’

Print
Fusie in Thorn: ‘In de schutterswereld bestaat geen haat en nijd’

Voorzitter Marco van de Meulenhof van fusieschutterij Sint Michael en Sint Ansfried. Afbeelding: René Corten

Thorn -

Ruim drie jaar geleden legde een telefoontje de basis voor een schuttersfusie. Zondag is het oprichtingsfeest van schutterij Sint Michael en Sint Ansfried in Thorn.

De naam? Daarin weerspiegelt zich duidelijk de fusiegedachte. Beide Thornse schutterijen kampten enkele jaren geleden met hetzelfde probleem: een teruglopend ledental. En de leden die er nog waren, liepen qua leeftijd ver uiteen. „En dat bracht problemen met zich mee”, zegt voorzitter Marco van de Meulenhof als hij terugblikt. „Zeker als we de straat opgingen. Het was gewoon lastig om genoeg mensen bij elkaar te krijgen.”

Het voorzichtige eerste telefoontje vanuit schutterij Sint Ansfried werd door Sint Michael positief beantwoord. Want de wens om een fusie te onderzoeken kwam niet alleen van het bestuur, maar ook van de leden van beide verenigingen. De tijd bleek rijp om oude geschillen te begraven. „Ik weet het niet meer precies, maar Ansfried ontstond in 1950 vanuit het in 1888 opgerichte Sint Michael. Er zal wel onenigheid zijn geweest, anders vorm je geen afsplitsing. Maar in de 33 jaar dat ik verbonden ben aan Sint Michael, heb ik nooit iets gemerkt van animositeit tussen beide verenigingen. Er is geen haat en nijd, verenigingen hebben elkaar hard nodig. Sterker nog, bij het laatste Bondsfeest van Sint Michael een paar jaar geleden, was de hulp van Sint Ansfried zeer welkom. Anders was het nooit gelukt dit feest te organiseren.”

Komende zondag volgt dus het oprichtingsfeest. Toegevoegd aan de jaarkalender van de Midden-Limburgse Schuttersbond. De agenda staat in de schutterswereld al geruime tijd vast. Zo’n ‘vrij feest’ als zondag in Thorn, komt niet vaak voor vanwege de reguliere feesten. Fusies zijn in de schutterijwereld overigens ook een bijzonderheid. Navraag bij de schuttersbond leert dat de laatste fusie rond de eeuwwisseling in Posterholt werd beklonken.

Verliep dan alles even soepel in het fusietraject? „Zoveel mogelijk is democratisch besloten. Het uniform, daar was wel enige discussie over. Uiteindelijk hebben voor een nieuwe, moderne variant gekozen. Past ook wel bij de vereniging.”