Miljoenen om wateroverlast Meerssen aan te pakken

Print
Miljoenen om wateroverlast Meerssen aan te pakken

Extreme buien zetten meermaals delen van Meerssen onder water. Afbeelding: De Limburger

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt enkele miljoenen uit om de wateroverlast in Meerssen te lijf te gaan.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft donderdagmiddag laten weten dat Meerssen een deel krijgt van in totaal 5,2 miljoen euro uit een pot voor klimaatadaptatie. Meerssen moet dat bedrag delen met de provincie Utrecht en de stad Groningen. Hoe het geld precies over de drie projecten verdeeld wordt, is nog niet bekend. De minister gaat daarover binnenkort in gesprek met de betrokken overheden.

Overstromingen

In Meerssen worden de miljoenen geïnvesteerd in het tegengaan van overstromingen bij extreem noodweer, zoals die daar de laatste paar jaar meermaals zijn voorgekomen. De werkzaamheden om te komen tot een beter tegen noodweer bestendige gemeente zijn al in volle gang.

De aanpak bestaat uit vier onderdelen: het vergroten van de infiltratiecapaciteit in het landelijk gebied, het stroomlijnen van de waterafvoer en berging in stedelijk gebied, de aanleg van extra waterbuffers en het stimuleren van schadebeperking aan de eigen woning door burgers.

Buffer

Afgelopen week werden aan de Herkenberg nog tien enorme buizen van zo’n 2,5 meter doorsnee en 17 meter lang in gehesen. Wanneer er in korte tijd veel neerslag valt, vangt deze buffer water dat van hoger gelegen gebieden komt op en voert het gedoseerd af.

Van Nieuwenhuizen bracht vorig jaar een bezoek aan Meerssen om persoonlijk de situatie te bekijken. Ze beloofde toen al zich in Den Haag sterk te maken voor aanvullende middelen in de strijd tegen het water.