Tien inwoners gemeente Venray koninklijk onderscheiden

Print
Tien inwoners gemeente Venray koninklijk onderscheiden

Afbeelding: ANP

Venray / Blitterswijck / Castenray / Geijsteren / Leunen / Oostrum / Oirlo / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum -

In de gemeente Venray zijn vrijdag tien mensen koninklijk onderscheiden. Een van hen mag zich ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De andere negen zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Blitterswijck

Wies Tijmensen-Rouschop (69) is in Blitterswijck sinds 2004 actief als voorzitter van gemengd koor Erato. Ook is ze vrijwilliger bij de bibliotheek in het dorp en coördinator bij eetpunt De Verwennerij. Eind jaren zeventig begon ze als vrijwilliger bij de Winkel van Sinkel. Behalve verkoopmedewerker is zij ook redactielid van het winkelblad ‘de Opsteker’. Sinds 1998 is ze hoofd uitvoering van de werkgroep Avondwake. Wanneer iemand is overleden, neemt zij contact op met de nabestaanden om een gepaste avondwake en afscheid te organiseren.

Castenray

Als het gaat om projecten die de leefbaarheid in het dorp versterken, is Ties Dinghs vaak de kartrekker. Zo was hij jarenlang voorzitter van gemeenschapshuis De Wis. Sinds 2002 verzorgt hij het onderhoud van de wandelroutes in de Castenrayse vennen. Bij de Dorpsraad Castenray is hij al ruim negentien jaar actief als bestuurslid en penningmeester. In 1982 werd hij bestuurslid van carnavalsvereniging de Schanseknuppels. In 2000 trad hij toe tot het bestuur van de Ald Prinse Kompeneej (APK). Voor zijn inzet kreeg hij eerder de bronzen verenigingsmedaille en de Orde van de Venrayse Vorstenraad.

Geijsteren

Ruim achttien jaar lang al investeert Theo Spronk bijna al zijn vrije tijd aan Streekmuseum De Locht in Melderslo. Hij wordt omschreven als de ‘stille kracht’. Als lid van de PR-commissie levert hij een grote bijdrage aan de instandhouding van het museum In 2008-2009 was hij de bedenker van de tentoonstelling ‘De Twelf Maendekens’. De afgelopen twintig jaar verzorgde Spronk diapresentaties over de beleving van Kerstmis en Pasen in het verleden, voor KBO en vrouwenverenigingen in Noord-Limburg.

Leunen

Ed Stevens (64) werkt al ruim veertig jaar bij de NLW-groep als belangenbehartiger voor mensen met een arbeidsbeperking. Tevens is hij kaderlid van ABVAKABO/FNV en bestuurslid van ABVAKABO Venray. Daarnaast is hij een onmisbare schakel in Leunen, waar hij zich in diverse gremia, zoals dorpsraad, Stichting Samen Leunen en de Werkgroep Wandelpaden Leunen, inzet voor behoud van de leefbaarheid.

Venray

Math van den Bekerom (62) is een echte voetbalman. Hij begon in 1974 als vrijwilliger bij SV Venray, was hier jeugdleider, zat in het jeugdbestuur en sinds 2010 verzorgt hij het wedstrijdsecretariaat. Hij is al enkele jaren voorzitter van de scheidsrechterscommissie en als zodanig verantwoordelijk voor de werving en het aanstellen van clubscheidsrechters. Hiervoor is hij in 2002 uitgeroepen tot erelid van SV Venray. Sinds 1981 is hij ook op landelijk niveau actief voor de KNVB. Eerst als scheidsrechter en rapporteur in het zaalvoetbal, waarvoor hij werd onderscheiden met de Zilveren speld van de KNVB. Later werd hij voorzitter van de werkgroep scheidsrechterzaken zaalvoetbal en lid van werkcommissie zaalvoetbal.

Paul Halmans (70) is de ridder in het gezelschap. Hij zet zich al jaren vol enthousiasme in voor de kwetsbare doelgroep van Alzheimer Noord-Limburg en Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Limburg. Hij is actief betrokken bij het Alzheimer Café, is lid van de werkgroep Venray Dementievriendelijk en is mede-initiatiefnemer van de Stichting Logeerhuis Kapstok, een logeerhuis om mantelzorgers even rust te gunnen. Daarnaast is Halmans betrokken bij de Stichting Altaar en Kunstverwerving Sint Petrus’ Bandenkerk en was hij zestien jaar bestuurslid en president bij Koninklijke Harmonie Euterpe en sinds 2009 is hij secretaris van Stichting Odeon. Hij is om die reden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Broeren (65) zet zich al ruim 36 jaar in voor het in stand houden van het jeugdcarnaval. Jarenlang was hij bestuurslid van CV De Hazekeutel, waarvan zeventien jaar als voorzitter. Al bijna dertig jaar is hij archivaris voor de vereniging en documenteert hij alles. In 2000 was Broeren initiator en sindsdien voorzitter van de Jeugdvastelaovesroad, de overkoepelende vereniging. In 2004 nam hij het initiatief voor en werd hij bestuurslid van de Stichting Wagenbouwhal. Bij het Senatorenconvent van Carnavalsvereniging De Piëlhaas is hij al ruim tien jaar bestuurslid. Ook stond hij aan de wieg van het jaarlijkse carnavalsbal voor ouderen en was hij in 2017 initiatiefnemer en sindsdien organisator van het bolderkarproject voor het Voortgezet Onderwijs.

Wanssum

Al sinds 1975 vervult Henriëtte Lensen-Klijn (70) diverse functies bij Tennisvereniging De Gagel. Vanwege haar verdiensten is zij al benoemd tot erelid van de vereniging. Als vrijwilliger brengt ze bezoekjes aan gasten van De Zonnebloem afdeling Maasbloemen. Daarnaast helpt ze geregeld bij de organisatie van uitstapjes. Sinds 2005 is ze voorzitter en kartrekker. Daarnaast is Henriëtte ook al ruim elf jaar secretaris van Gemengd Koor Wanssum.

Ysselsteyn

Toos Arts (71) maakt zich al meer dan twintig jaar verdienstelijk voor de samenleving. Zij was onder meer bestuurslid en zes jaar lang voorzitter van ZijActief Ysselsteyn. Vanaf 1998 is zij een onmisbare vrijwilliger bij Streekmuseum De Peelstreek. Zij fungeert als vraagbaak voor het bestuur, maar ook voor alle bezoekers van het museum. Daarnaast is zij bestuurslid van VrouwenKracht Ysselsteyn, bestuurslid van Gemeenschapshuis De Smelehof, bestuurslid en vrijwilliger bij jeu-de-boulesvereniging De Piëlboulers en bestuurslid van de KBO-afdeling Ysselsteyn-Vredepeel.

Al twintig jaar is Piet Arts (74) als vrijwilliger actief voor Museum de Peelstreek. Daar houdt hij zich onder meer bezig met een educatief programma voor de jeugd en verzorgt hij rondleidingen. Als bestuurslid zet hij sinds 2003 de lijnen naar de toekomst mee uit. Alles ten behoeve van de instandhouding van de Peelgeschiedenis. Verder is hij vrijwillig archivaris voor Stichting Historie Ysselsteyn, groundman (onderhoud tennisbanen) bij Tennisvereniging Vereniging Ysselsteyn, lid van jeu-de-boulesvereniging Ysselsteyn en actief betrokken bij de oprichting en het bestuur van IVN afdeling Geijsteren-Venray.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen