Henk Otten stapt uit bestuur Forum na ‘karaktermoord’

Print
Henk Otten stapt uit bestuur Forum na ‘karaktermoord’

Henk Otten. Afbeelding: ANP

Henk Otten stapt per direct op als bestuurslid van Forum voor Democratie. In een tweet waarin hij zijn vertrek bekendmaakt noemt de partijstrateeg het ‘onthutsend om te zien hoe partijgenoten karaktermoord plegen’. De partijtop staat op scheuren.

Het vertrek van Otten is de voorlopige climax in een steeds verder escalerend conflict tussen partijprominenten Thierry Baudet en Theo Hiddema enerzijds en Otten aan de andere kant. De partijtop had donderdagavond al een klemmend beroep gedaan op Otten om te vertrekken, nu via NRC bekend geworden was dat de voormalige zakenbankier eerder dit jaar een betaling van ruim 30.000 euro aan zichzelf heeft gedaan uit de partijkas.

Vertrouwensbreuk

Volgens Hiddema is er inmiddels sprake van ‘een vertrouwensbreuk’. ,,Otten kan niet meer vooruit”, zei hij donderdamiddag in de Tweede Kamer. ,,Een meerderheid van het partijbestuur wil hem uit het bestuur.” Een royement uit de partij is evenwel niet aan de orde, vindt Hiddema.

Lees ook: Limburgse FvD-leider Ruud Burlet: ‘Bij dit gedoe is de partij niet gebaat’

Het is het zoveelste hoofdstuk in de ruzie in de top van Forum voor Democratie. Die ontstond nadat Otten afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad openlijk kritiek uitte op aanvoerder Baudet. Zo zou de partijleider een te rechtse koers varen en zou hij het succes van de partij meer moeten delen met de andere volksvertegenwoordigers.

Lees ook: Heibel bij Forum: partijtop wil strateeg Otten uit het bestuur na greep uit de kas

Hoewel Baudet ontkende dat het rommelde binnen de partij, bleek Otten na het Paasweekeinde ineens penningmeester af. Wel bleef hij lid van het partijbestuur. Woensdag ontsloeg Baudet hem via een tweet ook nog als medewerker van de Tweede Kamerfractie. Iets waar Otten niet van op de hoogte bleek.