‘Kleine handreiking Bovens aan raad Heerlen’

Print
‘Kleine handreiking Bovens aan raad Heerlen’

Gouverneur Theo Bovens sprak woensdag met de Heerlense fractieleiders over de burgemeesterskwestie. Afbeelding: Johannes Timmermans

Heerlen / Hoensbroek -

Gouverneur Theo Bovens heeft woensdagavond een ‘kleine handreiking’ gedaan aan de Heerlense gemeenteraad. Dat is althans hoe fractieleiders zijn woorden in het gouvernement hebben ervaren.

De fractieleiders waren naar Maastricht gekomen om te praten over de procedure voor een nieuwe burgemeester. Van tevoren was aangeven dat er ook gelegenheid was om gezamenlijk terug te blikken op de gang van zaken rond de sollicitatie van Ralf Krewinkel in Kerkrade en de crisis die daarna ontstond. De Heerlense raad had eerder een motie aangenomen waarin Bovens dringend werd verzocht verantwoording af te komen leggen. Dat weigerde de gouverneur.

Profielschets

Woensdagavond zei Bovens dat hij in de gemeenteraad best iets over de zaak wil zeggen als hij op 26 juni de profielschets komt ophalen, maar dat hij zijn geheimhoudingsplicht ook dan niet gaat schenden.

Ewout Tijdeman (GroenLinks), de initiatiefnemer van de motie, zegt dat hij net als Ron Meyer (SP) het standpunt van de motie heeft herhaald. „Dat hij nu in de raad iets over de kwestie gaat zeggen, is een kleine handreiking. Dat hadden we hem ook gevraagd.”

Mores

Pascale Plusquin (Partij van de Dieren) vond de toon van Tijdeman en Ron Meyer (SP) woensdag „veel te agressief”. Roel Leers (Hart-Leers) is het daar niet mee eens: „Het was een zakelijke bijeenkomst.” Ron Meyer was woensdagavond laat niet meer bereikbaar.

De gouverneur liet via zijn woordvoerster weten dat het een goed gesprek is geweest.