Personeel Sitech op Chemelot in actie voor nieuwe cao

Print
Personeel Sitech op Chemelot in actie voor nieuwe cao

Werknemers van Sitech Services voeren actie op chemiecomplex Chemelot in Geleen. Afbeelding: Peter Schols

/ Geleen -

Personeel van Sitech Services, de technisch dienstverlener op chemiecomplex Chemelot, heeft vrijdagochtend actiegevoerd voor een nieuwe cao.

Vakbonden FNV Procesindustrie, CNV en Synergo VHP hadden opgeroepen tot een ‘actieontbijt’ bij Gate 2 op het Geleense chemieterrein.

De poortactie volgt op het verstrijken van een ultimatum van de bonden. Die hadden Sitech Services tot 17 april de tijd gegeven om in te gaan op de eisen van de ongeveer 900 werknemers.

De vakbonden willen een cao met een salarisverhoging van 4 procent voor 2019 en het behoud van de bestaande ouderenregeling, verlofdagen en een regeling voor extra vrije tijd. Sitech zou die regelingen in 2020 willen „versoberen”.

Rechten

Met name dat laatste is het personeel in het verkeerde keelgat geschoten, zegt Math van der Putten, 37 jaar werkzaam bij Sitech. „Dat zijn opgebouwde rechten. Hier hebben we jarenlang voor gestreden en voor betaald.”

De poortactie van vrijdag is mogelijk de opmaat naar „zwaardere middelen”, zegt bestuurder Paul Smink van FNV Procesindustrie. Hij sluit ook een staking niet uit. „Sitech heeft gezegd dat ze komende donderdag met een nieuw voorstel komen. Tot die tijd houden we ons rustig. Daarna zullen we besluiten wat we verder gaan doen.”

De actiebereidheid onder het personeel is groot, zegt Math van der Putten. „Je ziet het aan de opkomst. We willen een duidelijk signaal afgeven aan de werkgever.”

Veiligheid

Sitech Services liet eerder weten de poortactie te „betreuren” en te willen blijven praten met de bonden. Het bedrijf wil verder niet inhoudelijk ingaan op het conflict.

Chemelot staat op het standpunt dat acties bij Sitech Services niet ten koste mogen gaan van de veiligheid op het Geleense chemiecomplex. „Dat is absoluut de eerste prioriteit”, aldus een woordvoerster.

Sitech Services werkt voor ongeveer de helft van de bedrijven op Chemelot. Een aantal fabrieken is op dit moment bezig met groot onderhoud. Daarbij zijn ook mensen van Sitech betrokken.

Personeel Sitech op Chemelot in actie voor nieuwe cao
Sitech-werknemers konden een petitie tekenen die wordt overhandigd aan de directie. Foto: Peter Schols

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen