Zeg het maar: jubileumkoning John Wachelder

Print
Zeg het maar: jubileumkoning John Wachelder

John Wachelder. Afbeelding: Schutterij Sint Laurentius

Spaubeek -

Voor John Wachelder (56) kwam maandag een lang gekoesterde wens uit. Hij werd koning van de 400 jaar oude schutterij Sint Laurentius uit Spaubeek.

Is inmiddels al tot je doorgedrongen dat je jubileumkoning bent geworden?

„Langzaam begint het besef in te dalen. Toevallig ben ik gisteren gaan kijken voor de koningsplaat en langzaam realiseer ik me dat het echt waar is.”

Hoe lang ben je lid van Sint Laurentius?

„Ik ben van jongs af aan met mijn ouders meegegaan naar de schutterij. Van 1968 tot 1991 ben ik lid geweest. Na de geboorte van de kinderen ben ik tijdelijk gestopt. Sinds zes jaar ben ik weer lid.”

Ben je vaker koning geweest?

„Nee, dit is de allereerste keer. Maar dit is een hele bijzondere. Niet alleen omdat de schutterij een jubileum viert, maar ook omdat mijn oom Herman, ‘Maan’, pas is overleden. Vorige week woensdag was zijn afscheidsdienst. Hij was jarenlang een gewaardeerd lid van de schutterij.”

Je hebt ook voor hem gewonnen?

„Absoluut. Ik kom uit een echte schuttersfamilie. Mijn vader schoot als 17-jarige jongen al de vogel af en mijn neef is keizer. Mijn broer en ik waren dit jaar vastberaden om de vogel naar beneden te schieten.”

Dus er was ook een broederstrijd gaande?

„De plaat kwam op een begeven moment losser en losser. Mijn broer Math, mocht na mij schieten. Het was hij of ik.” Dan lag er behoorlijk veel druk op jouw beslissende schot. „Het was zeker spannend. Mijn voorganger gaf me nog een tip waar ik hem moest raken. Dat lukte, de plaat met de vogel viel naar beneden.”

En was je broer teleurgesteld?

„Nee. Iedereen feliciteerde me, ook mijn broer. We deden het tenslotte voor mijn oom. Maar ook voor mijn ouders. Ik ben ze bijzonder dankbaar.”