President Sri Lanka: Leider van groep achter aanslagen omgekomen bij bomaanval hotel

Print
President Sri Lanka: Leider van groep achter aanslagen omgekomen bij bomaanval hotel

In het midden Zahran Hashim. Afbeelding: AFP

Zahran Hashim, de leider van moslimextremisten die de aanslagen in Sri Lanka pleegden, is omgekomen bij de bomaanval op het Shangri-La hotel. Dat zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena op basis van informatie van inlichtingendiensten. Hashim was de leider van de lokale radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

De president lichtte niet toe wat de precieze rol was van de man bij de aanslag op het hotel in de hoofdstad Colombo. Veiligheidsdiensten joegen al op de man nadat de overheid had gezegd dat NTJ achter de aanvallen zou zitten. Functionarissen gebruikten onder andere beelden van beveiligingscamera’s om de man te identificeren.

Trouw

In een video is te zien dat Hashim en anderen hun trouw zweren aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die de aanslagen heeft opgeëist. Hashim is de enige die geen gezichtsbedekking draagt in de video. Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk contact is geweest tussen IS en de man, of dat hij enkel trouw zweerde aan de terreurbeweging.

Hashim stond bekend om zijn extremistische haatspeeches op sociale media. Zo plaatste hij video’s op YouTube waarin hij opriep tot geweld tegen niet-moslims.

Zus

Zijn zuster vertelde eerder tegen BBC News dat ze geschokt was over wat haar broer had gedaan. ,,Al is het mijn broer, dit kan ik niet accepteren. Ik geef niets meer om hem’’, zei ze. De twee hadden tot twee jaar geleden contact, waarna de man niets meer van zich liet horen. Hashim kwam uit de Sri Lankaanse kustplaats Kattankudy en was rond de veertig jaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu