Zes actievoerders opgepakt bij klimaatactie in Maastricht

Print
Zes actievoerders opgepakt bij klimaatactie in Maastricht

Actievoerders en politie vrijdagochtend 26 april op het Tongerseplein in Maastricht. Afbeelding: Arthur Claessens

Maastricht / Itteren -

Er zijn vanochtend zes actievoerders gearresteerd op het Tongerseplein. De klimaatdemonstranten blokkeerden het verkeer op de rotonde.

De zes actievoerders werden opgepakt, omdat zij hun identiteitskaart niet wilden of konden tonen. Ze werd eerst staande gehouden, omdat ze het verkeer op het Tongerseplein lieten vastlopen, aldus een woordvoerder van de politie.

Zo’n 60 actievoerders van de uit Londen overgewaaide klimaatactiegroep Extinction Rebellion begonnen rond 11 uur vanochtend hun protest door rondjes te fietsen over het Emmaplein. Op de rotonde blokkeerden ze vervolgens de toegangswegen, aldus actievoerster Marijke van Benschop. „Op enkele agressieve automobilisten die er door wilden na, verliep het rustig.”

Toen de politie na 15 minuten arriveerde met enkele busjes en agenten op de fiets, hieven de vooral uit studenten bestaande demonstranten de blokkade op. Ze fietsten door naar het Tongerseplein waar ze opnieuw de rotonde afsloten. De politie hief de blokkade na vijf minuten op, en arresteerde zes betogers.

De actievoerders van Extinction Rebellion kondigen voor zaterdag, Koningsdag, een nieuwe actie aan in het centrum van Maastricht. Het gaat om een zogenaamde ‘die-inn’ actie, waarbij de demonstranten voor dood op straat gaan liggen om hun klimaatprotest kracht bij te zetten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →