Test: Welke zelfbruiner is de beste en welke moet je laten liggen?

Print
Test: Welke zelfbruiner is de beste en welke moet je laten liggen?

Wel de lusten maar niet de lasten van een mooi bruin kleurtje? Moderne zelfbruiners geven je - veilig - die ‘sun kissed look’. Maar pas op; de ene zelfbruiner is de andere niet. Afbeelding: Getty Images

Test - Zelfbruiner? Bedoel je dat nepspul dat je transformeert in een Oompa Loompa? Welnee. Moderne zelfbruiners geven, als je ze correct gebruikt, een mooi egaal tintje. Maar welke ‘tan’ is de beste? Het tan-panel testte het uit.

Move over zonnebank! Tegenwoordig hoef je niet meer uren in de zon of onder een zonnehemel te liggen voor een lekker bruin tintje. Want dat vakantiekleurtje? Dat haal je gewoon uit een flacon. Dat is niet alleen veel veiliger dan zon of zonnebank, ook zijn de moderne zelfbruiners beter dan ooit en handig in gebruik. Heb je een feestje vanavond? Wil je die melkflessen maskeren? Even smeren en klaar. Door de werkzame stof dihydroxyacetone wordt je opperste huidlaag bruin. En bij een goede tanning spray heeft niemand meer door dat je de boel zit te flessen.

Maar wat maakt een zelfbruiner tot een goed product? Het tan-panel van Leef!, bestaande uit zeven dames met verschillende huidtypes, beoordeelde zeven zelfbruiners beneden de veertig euro op prijs/kwaliteit, geur, kleur en gebruiksgemak. Welke breng je gemakkelijk aan, trekt snel in, ruikt lekker en blijft lang zitten? En welke geeft de mooiste teint en gaat niet vlekken? Het tan-panel ontdekte dat de zelfbruiners enorm verschillen in kwaliteit en is unaniem over welke self tan de allerbeste is.

Tips voor een mooi en langdurig resultaat

1. Scrub!

Als je zelfbruiner gebruikt, wil je dat deze zo lang mogelijk blijft zitten. Dan is het belangrijk dat je zo min mogelijk dode huidcellen hebt. Deze kun je weg scrubben (vooral ruwe plekken als knieën en ellebogen).

2. Bruine stipjes

Scheer je je benen voor het bruinen, dan heb je vast weleens bruine stipje gezien na het smeren van de zelfbruiner. Dit komt omdat het product in de haarzakjes is gaan zitten. Scheer je benen nog een keer.

3. Verzorg je huid

Gebruik moisturizer voor en na het bruinen. Geef droge plekken als knieën en ellebogen meer aandacht. Dit zorgt voor een egalere tint en de zelfbruiner blijft langer zitten.

4. Lees de gebruiksaanwijzing

Zelfbruiners zijn net mensen. Elke spray is anders, ook in gebruik. Je doet er goed aan de gebruiksaanwijzing van de zelfbruiner goed te lezen en eventueel een filmpje te bekijken op internet.

5. Naar boven

Werk van beneden naar boven en doe je het armen het laatst. Houd je handen schoon door een ‘tanning mitt’ (een handschoen) te gebruiken en breng de spray in draaiende bewegingen aan.

6. Citroensap!

Vaak gebeurt het dat kleur op enkels en polsen niet mooi overloopt. Dit komt omdat je veel beweegt en je, vooral je handen, veelvuldig wast. Citroensap doet wonderen; dit goedje lost overtollige zelfbruiner op.

7. Foutje bedankt

Een zelfbruiner aanbrengen gaat niet altijd even makkelijk. Een kleine misstap en je loopt erbij als een dalmatiër of Oempa Loempa. Ook kan die zelfbruiner die je vriendin zo mooi staat er bij jou heel anders uitzien. Ben je ontevreden, gebruik dan een ‘tan eraser’ om het goedje te verwijderen.

8. Gebruik zonnebrandcrème!

Een zelfbruiner is geen zonnebrandcrème! Vergeet niet om je in te smeren. Kies voor een olievrije zonnebrandformule zodat je je huid beschermt en je langer kunt genieten van je zelfbruiner.

Test: Welke zelfbruiner is de beste en welke moet je laten liggen?
De getetste producten op een rij. Van links naar rechts: St. Tropez (2), Biodermal (4), Bondi Sands (6), Primark (7), Sally Hanssen (5), Marc Inbane (1) en L’Oréal (3). Foto: Stefan Koopmans

1. Marc Inbane natural tanning spray - €39,95

Koning van de ‘self tan’. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Deze zelfbruiner is op alle gebieden een winnaar. Door de fijne, nevelige verstuiving is het product makkelijk aan te brengen, je ziet wat je doet. De zelfbruiner blijft tot een week zitten. Egale, pure tint, zonder vlekken en strepen en met voedende ingrediënten als Aloë Vera en vitamine E.

2. St. Tropez self tan purity - €29,95

Ook een pareltje. Duidelijke instructies.

Tan is makkelijk aan te brengen met een handschoen. De mousse trekt snel in en de zelfbruiner blijft een kleine week zitten. Subtiele kleur, een donkere variant is verkrijgbaar. Nadeel is dat de ‘self tan’ een hardnekkige, toiletspray-achtige bloemengeur heeft. Ga je een avondje uit, dan zal je parfum het afleggen tegen St. Tropez.

3. L’Oréal Sublime Bronze BB Summer Airbrush - €12,00

Je moet het product snel uitsmeren. Deze ‘tan’ verstuift niet erg goed, oppassen voor klodders. Deze spray heeft de tijd nodig om in te werken. Het resultaat mag er wezen. De tint is vrij subtiel en vervaagt oneffenheden. Deze L’Oréal Bronze Airbrush verzorgt ook de huid. Aanrader voor mensen die kennis willen maken met de wondere wereld der zelfbruiners.

4. Biodermal Sun Kissed - €19,99

Smeert als een bodylotion en trekt snel in. Soms gissen of je alle plekken hebt gehad. De bodylotion heeft een geleidelijk zelfbruinend effect en je moet het product vaker gebruiken om echt resultaat te (blijven) zien. Perfect voor mensen met een zelfbruinerfobie. Pluspunt: op de verpakking staat vermeld dat het product niet beschermt tegen de zon.

5. Sally Hanssen Airbrush legs - €14,99

Letterlijk een ‘spray tan’. Je spuit het op als graffiti op een muur. Resultaat is een bruin dekbed en een intense wortelachtige tint. Prima als je snel resultaat wil voor een feestje (trek geen wit shirt aan!), minder geschikt als je een ‘tan’ wil opbouwen. Voordeel is dat-ie niet ruikt. Met water en zeep makkelijk te verwijderen, terwijl het flesje meldt de spray waterresistent is.

6. Bondi Sands self tanning foam - €19,95

Door de bruine mousse zie je waar je hebt gesmeerd. Groot nadeel (naast de hardnekkige kokosgeur) is dat de mousse omslachtig in het gebruik is. Je moet de ‘tan’ minstens een uur en maximaal zes uur laten zitten om je daarna af te spoelen. Vergt planning. Resultaat valt tegen, kleur is troebel en donker, terwijl we de light/medium-variant hebben getest. Zonde.

7. Primark PS Bronze Instant Glow - €3,00

Goedkoop is-ie zeker. Na gebruik weet je ook waarom. Je dient een half uur naakt door de kamer te paraderen omdat hij langzaam droogt. Resultaat valt tegen. Kleur is niet mooi egaal en na een douche of work-out krijg je vlekken. Verwijderen is dan de enige oplossing (er moet een ‘tan eraser’ aan te pas komen). Deze ‘tan’ is alles wat je niet zoekt in een zelfbruiner.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen