'Ons nieuwe huis wordt geheel genderneutraal... dacht ik'

Print
'Ons nieuwe huis wordt geheel genderneutraal... dacht ik'

Afbeelding: Peter Schols

Blog - Een huis bouwen is net koehandel. Ten aanzien van het budget en ten aanzien van de persoon met wie je een huis bouwt. Heel wat Bertha’s zijn de afgelopen tijd uit de wei gehaald. Of in de plomp gezakt.

Persoonlijke voorkeuren worden tegen elkaar weggestreept. Ik accepteer zijn industriële afzuigcombinatie, hij accepteert mijn houten visgraatvloer.

De vriend en ik blijken gemakkelijke onderhandelaars. Opvallend vaak zitten we op één lijn. Over de indeling zijn we het roerend eens. Net als over die opvallende gevelstenen. En een televisie op de slaapkamer? Dat vinden we maar onzin. Zelfs de ruimtes die nog geen bestemming hebben, worden niet opgeëist. Hij hoeft - godzijdank - geen mancave. Geen met pin-up girls en gereedschap gedecoreerd mannenhok waar het testosteron tegen de plinten omhoog spuit en een naar frikadellen geurende Chesterfield staat. Hij hoeft zelfs geen 55-inch televisiescherm of een vitrinekast met trofeeën van een groots sportverleden.

Schoenenmuseum
Ook ik blijk niet veeleisend. Een inloopkast hoef ik niet. Ook geen schoenenmuseum, geen kaptafel vol lades make-up, nee, ik hoef zelfs geen spiegel waarin ik mezelf van alle kanten kan bekijken. Ook geen een houten schrijvershutje. Nee, de vriend en ik hebben geen stompzinnige, stereotyperende ruimtes nodig om ons ego een plek te geven. Ons huis wordt volledig genderneutraal.

Tot nu. De vriend blijkt nog een troef, één Bertha, achter de hand te hebben.

„Waar wordt er eigenlijk gepaft als het huis klaar is?”, vraagt de vriend. „Niet binnen”, zeg ik, de niet-roker, resoluut. Het antwoord lijkt hem geenszins te verrassen. Het huidige huis is gehuld in vijftig tinten geel. De geur van shag en sigaretten is met geen Air Wick te verdelgen. En dan die kleren die je na één keer dragen in de wasmand kunt gooien of, belangrijker, mijn eigen gezondheid. Nee. Zijn sigarettenverslaving heb ik helaas moeten accepteren, maar in het nieuwe huis wordt niet gerookt. Als hij wil dampen, kan hij terecht onder de overkapping.

Formule 1
„En de tuinberging dan?”, oppert de vriend geheel spontaan. Daar komt toch al zijn gereedschap, de airfryer en een schap voor alle prijzen die hij met racen heeft gewonnen. „Zullen we dan ook zo’n houten architraven maken? En een klein barretje? En een televisie is ook wel handig. Kunnen we Formule 1 kijken.”

Welke koe werd hier nu bij de horens gevat? 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen