Bijzondere onderscheiding voor wijkagent die via raam uit brandende flat vluchtte

Print

Video: AD

Politieman Zefanja Engberts heeft vrijdagmorgen de Erepenning Menschlievend Hulpbetoon in brons gekregen. Burgemeester Jan van Zanen gaf hem die onderscheiding voor zijn heldhaftige optreden bij een brand in juni van vorig jaar aan de Marshalllaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Engberts (41) ging met gevaar voor eigen leven een brandende flatwoning in om de bewoners te waarschuwen die er nog waren. De beelden die daarop volgden, gingen de wereld over. Engberts kon zelf vanwege het vuur niet meer via het trappenhuis het complex verlaten. Zijn enige uitweg was om via een raam naar beneden te springen. Hij bungelde met zijn armen aan het raam en sprong uiteindelijk naar beneden waar hij op het dak van het portiek belandde. Hij brak daarbij beide benen. Van Zanen: ,,Je zat als een rat in de val in de hel op aarde. Maar je deed eenvoudigweg je plicht. De beelden laten ons nog steeds niet onberoerd. Jij zette je leven op het spel om anderen te redden.”

Lees ook: Podcast: Uit raam gevallen politieagent Zefanja doet 100 dagen na de val zijn verhaal

Engberts nam zijn onderscheiding onder een staande ovatie in ontvangst. ,,Ik voel me vereerd. Ik draag de onderscheiding op aan de dame die bij het incident is overleden en aan al mijn collega’s die zich iedere dag inzetten voor onze veiligheid.”

De erepenning Menschlievend Hulpbetoon is na de Militaire Willems-Orde de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.