Romp in koffer Amsterdam is van 52-jarige vermiste kapster

Print
Romp in koffer Amsterdam is van 52-jarige vermiste kapster

Onderzoek bij de Zuider IJdijk waar de koffer werd gevonden. Afbeelding: Opsporing Verzocht

De romp die begin dit jaar in een koffer in de Zuider IJdijk in Amsterdam werd gevonden, is van de 52-jarige vermiste kapster Miranda Zitman uit Soest.

De romp die begin dit jaar in een koffer in de Zuider IJdijk in Amsterdam werd gevonden, is van de 52-jarige vermiste kapster Miranda Zitman uit Soest.

De politie plakte donderdag al de ramen af van de woning van Zitman in Soest. Forensisch rechercheurs in witte overalls kamden ook de tuin en oprit uit. Vrijdag werd duidelijk dat menselijke resten die in de woning zijn gevonden overeenkomen met de romp die begin januari in Amsterdam werd aangetroffen.

Klanten van de kapster, die jarenlang een kapsalon in de Amsterdamse Jordaan had, kregen begin dit jaar apps en mails waarin Zitman aankondigde dat ze ging stoppen met haar kapsalon. Ze zei ook al haar knipafspraken af. Een vriendin wist te vertellen dat de Soestse haar oude geliefde was tegengekomen en naar hem toe ging in Canada, waar ze een kapperszaak wilde opzetten. In de appjes meldde Zitman dat klanten geen contact meer konden opnemen, omdat haar telefoon ook werd afgesloten.

Lees ook: Onduidelijkheid over vondst menselijke resten in Amsterdam

Kort daarna startte de politie een onderzoek naar de verdwenen kapster. Afgelopen week werden in haar huis in Soest menselijke resten gevonden. Uit forensisch onderzoek blijkt dat de resten van de tot nu toe onbekende vrouw in de koffer ook toebehoren aan Zitman.

Over de identiteit van de vrouw in de koffer was veel onzekerheid. Eerst werd vermoed dat de romp van een vrouw tussen de 20 en 36 jaar oud was. Ook werd even gedacht dat het lichaam van de vermiste Sabrina Oosterbeek was; naar haar lichaam is al diverse malen gezocht in het water. Na dna-onderzoek bleek dat dit niet het geval was. De lichaamsdelen waren gestopt in een donkere, middelgrote Samsonite-koffer op wieltjes. Het betreft het model S’cure Spinner.

Canada

De partner van Zitman, een 56-jarige man uit Soest, is aangehouden. Hij zou buren verteld hebben dat Zitman naar Canada verhuisd was. De partner van Zitman wordt verdacht van moord dan wel doodslag en van het wegmaken van het stoffelijk overschot. Hij is voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De menselijke resten uit de koffer werden uiteindelijk begraven op Begraafplaats St Barbara. Ze kreeg een graf op een stukje grond tegen de rand van de begraafplaats.