SP: ‘Raadsleden Heerlen krijgen te weinig uitbetaald’

Print
SP: ‘Raadsleden Heerlen krijgen te weinig uitbetaald’

Afbeelding: ANP XTRA

Heerlen / Hoensbroek -

De 37 raadsleden van de gemeente Heerlen krijgen al vier maanden te weinig raadsvergoeding uitbetaald. Dat blijkt uit berekeningen van de SP, die de gemeente oproept de situatie vooral niet te repareren.

Het bedrag is volgens de SP opgelopen tot 6732 euro over de eerste vier maanden van 2019. Daarbij gaat het per maand om een bedrag van 758,68 euro voor 26 raadsleden en 924,32 euro voor de 11 fractievoorzitters.

Raadsvragen

SP-fractieleider Ron Meyer vermoedt dat de periodieke verhoging voor raadsleden per 1 januari niet is doorgevoerd. Om te achterhalen of dit inderdaad het geval is, heeft de partij raadsvragen aan het gemeentebestuur gesteld. Daarin geeft de partij tevens aan dat de situatie wat haar betreft niet rechtgezet hoeft te worden.

„Als we dit laten doorgaan, besparen we over een heel jaar ruim 20.000 euro op de raadsweddes”, zegt Meyer. „Dat kunnen we aan zinvolle zaken besteden, zoals het verhogen van de opkomst bij verkiezingen, de strijd tegen kinderarmoede of de herinvoering van de stadskrant.”

Opmerkelijk

Meyer vindt het opmerkelijk dat juist zijn partij, die eerder betoogde dat de raadsvergoedingen omlaag konden of bevroren moesten worden, dit opvalt. „Niemand heeft tot nu tot aan de bel getrokken en een correctie geëist”, zegt Meyer. „En als het andere raadsleden niet opvalt, dan lijkt het ons ook niet nodig om het geld alsnog te betalen.”

Meyer zegt graag een debat aan te gaan over hoe de 20.000 euro besteed kunnen worden. „Daarbij trakteren wij op aardbeienvlaai. Volgens ons eigen recept, uit eigen middelen betaald.”

De gemeente Heerlen reageert niet inhoudelijk op de zaak en zal de raadsvragen van de SP binnen een maand beantwoorden.