Zeker vijftien doden na vuurgevecht met verdachten aanslagen Sri Lanka

Print
Zeker vijftien doden na vuurgevecht met verdachten aanslagen Sri Lanka

Afbeelding: EPA

Politie en leger in Sri Lanka hebben vrijdagavond een grootschalige actie gehouden in het oosten van het land.

De Sri Lankaanse politie werkte bij de acties samen met paramilitaire specialisten en verschillende legereenheden. Bij een huiszoeking in Sammanthurai, in het district Ampara in de Oostelijke Provincie, werd een grote hoeveelheid materiaal gevonden waarmee bommen kan worden gemaakt. Ook werden een mogelijke IS-vlag aangetroffen, ontstekingsmechanismes, rugzakken, verscheidene jerrycans met brandstof, staven gelatine-dynamiet, kleding zoals de aanslagplegers van afgelopen zondag aan hadden op een IS-video, duizenden metalen balletjes en een drone. De huiszoeking kwam tot stand na een binnengekomen tip. Zeven mensen werden gearresteerd.

Een legerwoordvoerder laat volgens persbureau Reuters weten dat er ook een vuurgevecht is geweest in Sainthamaruthu, iets verderop aan de oostkust, en dat de schutters worden gelinkt aan de aanslagen van afgelopen zondag. Het vuurgevecht ontstond bij een inval in een pand dat mogelijk werd gebruikt voor het fabriceren van bomvesten. Ook zouden er enkele ontploffingen zijn geweest. Volgens de politie hebben enkele mensen zichzelf opgeblazen toen het leger wilde binnen komen.

In verband met deze ontwikkelingen en zoekacties is voor heel Sri Lanka een uitgaansverbod ingesteld van 10.00 uur ‘s avonds (lokale tijd) tot zaterdagmorgen 4.00 uur.

Lees ook:Sri Lanka zoekt 140 aanhangers terreurgroep

Aanslagen

Bij de aanslagen door zelfmoordterroristen werden zondag drie rooms-katholieke kerken en vier hotels getroffen. Ruim 250 mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Onder de doden ook tientallen buitenlanders en drie Nederlanders. De aanslagen vonden plaats op zes plekken in hoofdstad Colombo plaats en in de Zionskerk in Batticaloa. Die laatste plaats ligt nabij Sammanthurai, de plek waar nu de grootschalige actie van leger en politie plaatsvindt.

Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid van de aanslagen van afgelopen zondag op. Op een foto en een video die de extremistische groepering verspreidde zouden de aanslagplegers te zien. Dezelfde kleding en eenzelfde vlag zouden vandaag zijn aangetroffen bij de huiszoeking in Sammanthurai. Een politiewoordvoerder vertelt persbureau AFP dat de video in het huis is geschoten.

De vrees voor meer aanslagen is ondertussen groot in het Aziatische land. De Sri Lankaanse politie is op zoek naar 140 mensen die worden gelinkt aan IS dan wel in verband worden gebracht met de aanslagen. Politie en leger hebben 10.000 mensen vrijgemaakt in de klopjacht op die groep. 76 mensen zouden tot nu toe zijn opgepakt, onder hen Syriërs en Egyptenaren.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste donderdag het reisadvies voor Sri Lanka aan. Mensen wordt aangeraden alleen naar Sri Lanka af te reizen als dit noodzakelijk is. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement. De veiligheidssituatie in het hele land is momenteel onvoorspelbaar en onzeker, aldus het advies.

Video: Slachtoffers aanslagen Sri Lanka in Roermond herdacht

Het Calamiteitenfonds liet daarop weten honderden Nederlandse toeristen die momenteel nog op vakantie zijn in Sri Lanka terug naar huis te halen. Ook individuele reizigers kunnen terug als ze dat willen.

Op de luchthaven bij Colombo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een helpdesk ingericht. Daar kunnen Nederlanders terecht met vragen over hun terugreis naar Nederland vanuit Sri Lanka. Op de helpdesk is, op gezette tijden, iemand van de Nederlandse ambassade aanwezig.

Zeker vijftien doden na vuurgevecht met verdachten aanslagen Sri Lanka
Foto: Getty Images

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu