Bevrijdingsfestival gaat alsnog naar Sittard

Print
Bevrijdingsfestival gaat alsnog naar Sittard

Vertrouwd beeld tot dusver: het bevrijdingsfestival op de Markt in Roermond. foto De Limburger Afbeelding: René Corten

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het bevrijdingsfestival verkast volgend jaar bijna zeker naar Sittard-Geleen. Alle signalen wijzen daarop, blijkt uit onderzoek van De Limburger.

Hoewel Roermond nog altijd goede hoop heeft op behoud van het bevrijdingsfestival, lijken de kaarten allang geschud. Dat de stichting Bevrijdingsfestival Limburg een nadrukkelijke voorkeur voor Sittard heeft, valt af te leiden uit mailwisseling tussen de stichting en de provincie en uit het ‘visiedocument 2019-2024’, waarin de stichting aangeeft waar het in de toekomt met het festival naar toe moet.

Lees ook:De strijd achter de schermen van het bevrijdingsfestival

In dat nog niet openbare stuk wordt weliswaar geen locatie genoemd, maar valt tussen de regels door een duidelijke voorkeur voor Sittard te destilleren. Sterker, het geschetste toekomstbeeld - een terrein waar minimaal vijf podia zonder overlast naast elkaar kunnen met nog ruimte voor allerhande nevenactiviteiten - is in de Roermondse binnenstad niet voorhanden. De locatie van Solar in De Weerd, die Roermond heeft aangeboden vanaf 2020, is voor de stichting geen optie. Dat blijkt uit een mail die ze begin januari al naar de provincie heeft gestuurd. Voorzitter Ronald Kohnen van de stichting ontkent dat er überhaupt over De Weerd is gesproken.

Boze reacties

De bekendmaking 10 december vorig jaar dat het bevrijdingsfestival in 2019 naar Sittard zou verkassen leidde tot boze reacties in Roermond. Het college voelde zich aan het lijntje gehouden, omdat de stichting in overleggen tot het allerlaatste moment bleef volhouden dat Roermond de voorkeur had. Uit onderzoek van De Limburger blijkt dat ze al vanaf september haar zinnen op Sittard-Geleen had gezet, maar wachtte tot die gemeente begin december officieel het groene licht gaf voor de gevraagde subsidie van 43.000 euro. De stichting wilde eenzelfde bedrag als in Roermond.

Lees ook: Bevrijdingsfestival Limburg: eerst een visie, dan pas een (nieuwe) locatie

Compromis

Dankzij bemiddeling van de provincie kwam er begin dit jaar een compromis. Roermond houdt de editie 2019; daarna leidt een toekomstvisie tot een (nieuwe) locatie. Die visie ligt ter goedkeuring bij de provincie, maar een woordvoerder laat weten dat de stichting daarna zélf de locatie bepaalt. Hoewel de voorkeur van het bestuur duidelijk is, ligt volgens voorzitter Kohnen „alles nog open.” Roermond en Sittard-Geleen laten weten dat hen nog niets bekend is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen