Eerste Nederlandse toeristen terug uit Sri Lanka

Foto ter illustratie. © ANP

Op Schiphol zijn zaterdagavond de eerste Nederlandse toeristen geland die zijn teruggehaald uit het door bomaanslagen getroffen Sri Lanka. Het gaat om 77 van de in totaal drie- à vierhonderd Nederlanders die zich in het Aziatische land bevinden.

Redactie

De beslissing van reisbureaus om de toeristen terug naar Nederland te halen volgde op het besluit van het coördinerende Calamiteitenfonds van afgelopen woensdag. Eerder die dag had het ministerie van Buitenlandse Zaken een aangescherpt reisadvies afgegeven voor Sri Lanka, dat tijdens het Paasweekeinde werd getroffen door een serie bomaanslagen.

,,We hebben ons de hele reis veilig gevoeld‘’, zegt een van de reizigers bij terugkomst op Schiphol tegen de NOS. ,,Wel merk je dat er een avondklok is, veel meer beveiliging en niet alle bezienswaardigheden zijn open. We hebben dus niet alles kunnen doen wat we wilden.” Een ander zegt: ,,Ik denk dat de familieleden hier meer ongerust zijn geweest. Die weten niet precies wat er aan de hand is.’’

Slachtoffers

Bij de aanslagen door zelfmoordterroristen op drie kerken en vier hotels kwamen ruim 250 mensen om het leven, waaronder drie Nederlanders. Zo’n 500 anderen raakten gewond.

Lees ook: Nederlands slachtoffer Sri Lanka ging voor liefdadigheid: ‘Dit is onwerkelijk’

Katholieke kerken in Sri Lanka stonden zondag stil bij de slachtoffers. Zij hielden geen openbare diensten vanwege zorgen over de veiligheid, maar de aartsbisschop van Colombo leidde een speciale plechtigheid die live op televisie was te zien. Hij noemde de aanslagen van een week geleden ,,een belediging voor de mensheid’’.

De aartsbisschop, kardinaal Malcolm Ranjith, hield de dienst vanuit de kerk naast zijn huis. Daar waren allerlei hoogwaardigheidsbekleders bij aanwezig, onder wie de president en de premier. ,,We mogen niet doden in de naam van God’’, zei Ranjith, die het bloedbad omschreef als ,,een grote tragedie’’.

Kerkklokken

De aanwezigen staken ook kaarsen aan voor de slachtoffers van het bloedbad op Eerste Paasdag. Ook elders in Sri Lanka kwamen mensen bijeen. Dat gebeurde onder meer bij St. Anthony’s Shrine in Colombo, een van de doelwitten van de aanslagplegers.

Lees ook: Tientallen gewonden Sri Lanka overleden, meer verdachten opgepakt

Bij die zwaarbeschadigde kerk klonken de kerkklokken op het tijdstip dat de zelfmoordterrorist zich een week geleden opblies. Een twintigtal vrouwen hield er kaarsen vast. Gewapende veiligheidstroepen hielden ondertussen een oogje in het zeil.

In Roermond werd afgelopen donderdag een lichtjestocht georganiseerd om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal