Oma’s maatje is zo speciaal, dat ze nooit in de kippensoep gaat

Print
Oma’s maatje is zo speciaal, dat ze nooit in de kippensoep gaat

De oma van Lynn heeft meerdere kippen, maar met Kippie heeft ze een speciale band. „Ze luistert als oma haar roept en vaak tokt ze ook nog terug.” Afbeelding: Dunja Faarts-Brouwers

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: Kippie, het maatje van oma.

Kippie is een geval apart. „Ze luistert als oma haar roept. En vaak tokt ze nog terug ook”, vertelt Dunja Faarts, de schoondochter van oma José.

Dunja en kleindochter Lynn hebben oma en haar kip stiekem opgegeven voor deze rubriek. Ze wonen sinds kort naast oma in Termaar en hebben de bijzondere band tussen oma en Kippie nu met eigen ogen kunnen aanschouwen. „Oma heeft vier kippen, maar Kippie is een speciale.”

Het is de enige kip die een naam heeft en die steeds uit de ren weet te ontsnappen. Inmiddels mag dat van oma. „Ze weet dat Kippie altijd braaf weer het hok in gaat. Kippie is echt het maatje van oma.”

Ze loopt achter oma aan in de tuin en is er al wormen pikkend gezellig bij als oma in de groentetuin bezig is. Wel alleen als het mooi weer is, want Kippie heeft het niet zo op kou of modderpoten. Dan blijft ze binnen, om net als de andere kippen braaf een ei te leggen. „Dat wordt nog wel een dingetje”, voorspelt Dunja over die eieren. „Als bij oma hennen niet meer leggen gaat de kop eraf en gaan ze in de kippensoep.” Al vermoedt Dunja dat een dergelijk lot Kippie waarschijnlijk bespaard zal blijven. „Daarvoor is Kippie té speciaal. Die mag oud worden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →