Elsloonaar mishandelde buurman, maar deed dat uit noodweer: vrijspraak

Print
Elsloonaar mishandelde buurman, maar deed dat uit noodweer: vrijspraak

Afbeelding: ANP

Elsloo -

Hoewel vaststaat dat hij een buurman heeft mishandeld door deze te duwen, is een 49-jarige man uit Elsloo maandag vrijgesproken. De politierechter in Maastricht honoreerde zijn beroep op noodweer.

Hij was overduidelijk ten einde raad, deze Antoon de B. Meermaals brak hij voor rechter Feuth in snikken uit. De verdachte heeft een eigen bedrijf en maakt ambachtelijke beelden bij zijn woning in de Stationsstraat. Hij gebruikt daarbij een betonmolen, waar zijn buurman kennelijk last van heeft. „Alleen heeft hij ons nooit aangesproken over geluidsoverlast.” Wel krijgt De B. met grote regelmaat handhavers en politiemensen over de vloer, die volgens hem geen enkele keer hebben vastgesteld dat er sprake was van geluidsoverlast.

Vete

Op 4 juli 2018 escaleerde de jarenlang voortslepende vete tussen de buren. De verdachte zag zijn buurman door kiertjes in de schutting opnames maken met zijn telefoon. „Ik dacht dat hij mijn vrouw en kinderen filmde.”

Volgens de verdachte doet hij dat wel vaker. „U kunt zich niet voorstellen hoe het is om jarenlang begluurd te worden, wat dat met je doet”, hield hij de rechter voor. De buurman houdt vol dat hij alleen geluidsopnames maakte.

Beschermen

Op die 4de juli ging de echtgenote van de verdachte verhaal halen bij de vrouw van de buurman: „Wat is je man aan het doen?” Even later verscheen de buurman zelf en de verdachte zag hem met opgeheven arm voor zijn vrouw staan. „Ik ben ertussen gesprongen en heb hem met twee handen geduwd, waarop hij viel. Ik wilde mijn vrouw beschermen.”

Volgens de buurman, die een schadevergoeding vroeg, was het vele malen erger. Hij zou met twee vuisten zijn geslagen tegen zijn hoofd en getrapt tegen zijn lichaam. Sinds het incident zou hij een stok nodig hebben om te lopen, pijn hebben en psychische klachten ondervinden. Hij vroeg 1500 euro immateriële schadevergoeding, tot verbijstering van de verdachte. „Hij probeert er een slaatje uit te slaan. Die mishandeling valt mij niet aan te rekenen.”

Noodweer

Officier van justitie Jansen stelde dat één ding zeker is: verdachte heeft zijn buurman geduwd, waardoor deze ten val is gekomen. Dat hij ook zou hebben geslagen, kan niet bewezen worden verklaard, zei ze. Niet duidelijk is of het letsel dat de buurman zegt te hebben opgelopen, het gevolg is van deze mishandeling. De B. wilde zijn vrouw beschermen en handelde uit noodweer: vrijspraak.

Problematiek

Blijdschap maakte zich meester van de verdachte: „Ik word gehóórd!” Ho ho, maande politierechter Feuth: „Ik moet nog uitspraak doen.” Maar zij volgde de officier van justitie volledig. Daarna memoreerde ze dat „de problematiek hiermee niet is opgelost”.