Flypasts Lancaster bommenwerper in Limburg gaan niet door

Print
Flypasts Lancaster bommenwerper in Limburg gaan niet door

De Lancaster bommenwerper is niet op tijd klaar voor een flypast over Nederland op zaterdag. Afbeelding: Ria Schmieder-Brouns

Herkenbosch / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Grashoek / Kessel / Heythuysen / Hunsel / Roermond -

De flypasts, die een originele Avro Lancaster bommenwerper zaterdag, op de dag van de dodenherdenking, zou maken op diverse plaatsen in de provincie Limburg, gaan niet door.

„De organisatie die de in Groot-Brittannië gestationeerde bommenwerper onder haar hoede heeft, laat weten dat ze het vliegtuig niet tijdig vliegklaar krijgt”, laat André Beckers van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Herkenbosch weten. „Hierdoor gaan alle voor 4 mei geplande vluchten helaas niet door. De Lancaster, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de Royal Air Force, zou zaterdag op diverse plaatsen in de provincie een ceremoniële vlucht maken. In Herkenbosch zou dat gebeuren nabij het vliegtuigmonument aan de Molenbergweg als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden van de gecrashte vliegtuigen rond het dorp tijdens de oorlogsjaren.” Ook in Pey, Grashoek, Kessel, Heythuysen, Hunsel, Melderslo, Beek, Brunssum en Sittard zou de bommenwerper overvliegen.

Ria Schmieder, voorzitter van de Stichting Herdenkingsmonument Militairen in Heythuysen, organiseerde elf van de zestien flypasts die op 4 mei op Nederlandse locaties zouden plaatsvinden. Ook zij kreeg maandag de mededeling dat het historische vliegtuig vanwege technisch malheur aan de grond blijft. De teleurstelling is groot. „Er stond groot onderhoud aan de bommenwerper op de planning. De reparaties gaan langer duren waardoor de datum van 4 mei niet gehaald gaat worden.” Op veel plaatsen zijn de evenementen rondom de flypast afgelast.

Schmieder organiseerde in 2009 en 2014 de succesvolle vluchten van de Lancaster, waarvan er nog slechts twee vliegwaardige exemplaren op de wereld zijn. „De Engelse organisatie maakt een jaarplanning en daar kun je op inschrijven. De flypast dit jaar gaat dus zeker niet lukken. Of er volgend jaar een flypast komt, weet ik nog niet. De organisatie heeft aangeven dat ze liever afzonderlijke verzoeken ontvangt en niet meer een gebundelde aanvraag zoals dit jaar het geval is.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen