Half miljoen voor bieb Brunssum

Print
Half miljoen voor bieb Brunssum

De bibliotheek in Brunssum blijft behouden. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Brunssum -

De gemeente Brunssum steekt 484.000 euro in de Openbare Bibliotheek. Die gaat fuseren met de bibliotheek Kerkrade. Dit scenario voor behoud van de bieb heeft de voorkeur.

Jarenlang is bezuinigd op de bibliotheek Brunssum. Dat had consequenties voor het personeelsbestand, de structuur, het bestuur en het takenpakket van de bibliotheek. Het subsidieniveau voor de bibliotheek bleek niet toereikend om een volwaardige bibliotheek open te houden.

Noodklok

De Stichting Openbare Bibliotheek Brunssum luidde een jaar geleden dan ook de noodklok. ‘Na 6 jaar bezuinigen heeft de bibliotheek géén directeur meer, géén ICT’er, géén verzuimverzekering en inmiddels ook geen spaargeld meer. Daardoor is in 2018 de bibliotheek niet meer gecertificeerd als volwaardige bibliotheekvoorziening.

Meerdere scenario’s voor behoud van de bieb zijn bekeken. Daarbij was zelfs een sterfhuisconstructie een optie. De Brunssumse raadspartijen willen dit niet. „Raadsbreed wordt belang gehecht aan een volwaardige bieb”, zegt een gemeentelijk woordvoerster. „Informatie en kennis moeten toegankelijk blijven. Daarom heeft de raad zich sterk gemaakt voor behoud van een volwaardige bibliotheek.”

Samenwerking

In overleg met de beoogde Kerkraadse fusiepartner moeten randvoorwaarden opgesteld worden waaronder de samenwerking tot stand gaat komen. De bieb blijft gevestigd in het Radboudcollege dat onlangs door de gemeente is overgenomen.

De bibliotheek in Brunssum moet volgens de gemeente midden in de samenleving staan en een voorziening zijn waar alle burgers terechtkunnen. Van jong tot oud voor informatie, ontmoeting, debat, kennis, educatie, cultuur, innovatie en literatuur. De huidige samenwerking met partners wordt behouden en wordt uitgebouwd met partners als CMWW, Muziekschool, basisscholen en Romboutscollege (Compass). ‘Doel is om een inhoudelijke meerwaarde te bieden aan onze burgers en de bibliotheek stevig te verankeren in de samenleving.’