Economie

‘Binnen twee jaar 3500 ‘probleemgevallen’ aan de slag’

Print
‘Binnen twee jaar 3500 ‘probleemgevallen’ aan de slag’

Volgens gedeputeerde Joost van den Akker kunnen duizenden langdurig werklozen binnen afzienbare tijd weer aan het werk zijn. Afbeelding: Rob Oostwegel

Binnen twee jaar zijn 3.500 langdurig werklozen en bijstandsgerechtigden weer aan het werk. Dit voorspelt economiegedeputeerde Joost van den Akker. „Tegen die tijd moet een flink stuk uit het granieten bestand gehakt zijn.”

Ruim een jaar geleden kondigde de provincie aan dat zevenduizend werklozen die zelf niet actief op zoek zijn naar een baan, worden opgeroepen. Het gaat zowel om mensen die een WW-uitkering ontvangen als om Limburgers in de bijstand. Gemeenten, het UWV en de werkgeversvereniging LWV zouden een ultieme poging gaan ondernemen om deze mensen naar werk te bemiddelen. Nu werkgevers kampen met een groot personeelstekort en de banen haast voor het oprapen liggen, is dit volgens de instanties hét uitgelezen moment om mensen die al jaren van een uitkering leven weer aan de slag te krijgen.

Eerste lichting

Inmiddels is de eerste lichting van duizend werklozen geselecteerd. Met hen worden dit voorjaar gesprekken gevoerd, vertelt Joost van den Akker. Het heeft even geduurd voordat het project van start kon gaan omdat de subsidie - de provincie en de arbeidsmarktregio’s dragen ieder 1,5 miljoen bij - op zich liet wachten en omdat de selectie van de gegadigden flink wat tijd in beslag nam.

Ondanks dat deze mensen om uiteenlopende redenen al jaren thuis zitten, heeft de VVD-gedeputeerde er vertrouwen in dat een aanzienlijk deel weer aan het werk te krijgen is. „Een van de belangrijke problemen is dat een groot deel geen of weinig opleiding gevolgd heeft. Het vraagt daarom om maatwerk. Er moet gekeken worden naar de vaardigheden die iemand heeft en naar de bijdrage die hij of zij kan leveren. Daar willen we een opleidingstraject aan verbinden.” Voor de deelnemers zijn scholingsvouchers beschikbaar van 2500 euro.

Werkloosheid

De werkloosheid in Limburg is op dit moment historisch laag en daalt nog altijd. Ruim 18.000 mensen ontvangen een WW-uitkering. Volgens de provincie zijn er daarnaast nog eens 30.000 inwoners die al lange tijd in de bijstand zitten en te boek staan als ‘moeilijk bemiddelbaar’.

Tegelijkertijd gaan tal van sectoren, waaronder de horeca, zorg en logistiek, gebukt onder een groot personeelstekort. Volgens Van den Akker zijn daarom ook nog altijd meer arbeidskrachten uit het buitenland nodig. „Wel moeten we zorgen dat zij op een fatsoenlijke manier gehuisvest worden.”