Romeinenweek met wandeltocht en lezing Caesar in Limburg

De positie van de vrouw in het Romeinse rijk staat dit jaar centraal. © Romeinenweek

Waar zijn de vrouwen? Dat is het thema van de Nationale Romeinenweek van 4 tot 12 mei. In Blerick wordt de Romeinse geschiedenis van Noord-Limburg wordt onder de loep genomen.

Marcel van Lier

Dat de Romeinen ooit in Venlo waren staat vast, maar waar ze exact geweest zijn en of op de plek van het voormalige fort Sint Michiel in Blerick vroeger Blariacum lag, daar hopen archeologen in de toekomst nog eens achter te komen. Bezoekers kunnen er op 5 mei in elk geval wel wandelen in de voetsporen van de Romeinen. De tocht start om 10.00 uur. Daags ervoor is er in het bezoekerscentrum van de stichting Ons Fort knutselen voor kinderen om 13.00 uur en op 10 mei geeft Henri Walboomers een lezing met als titel ‘Caesar in Limburg’. Ook kunnen kinderen zich de hele week verkleed als Romein op de foto laten zetten. Bezoekers kunnen ook verschillende toga’s aantrekken.

Museum Het Land van Peel en Maas in Helden heeft op 8 mei een Romeinendag. Het programma is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar en staat geheel in het teken staat van de Gouden Peelhelm die ruim honderd jaar geleden werd gevonden.

Tijdens de zesde editie van de Nationale Romeinenweek staan vrouwen in de schijnwerpers. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven in de geschiedschrijving vaak onderbelicht. In de Romeinenweek krijgen ze daarom een hoofdrol.

Het volledige activiteitenprogramma staat op www.romeinenweek.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal