Bibihuis biedt kinderen de kans op een volwaardig bestaan

Print
Bibihuis biedt kinderen de kans op een volwaardig bestaan

Het Bibihuis biedt kinderen met gedragsproblematiek een warm, gezellig, geborgen en veilig leefklimaat. Afbeelding: Bibihuis

Maastricht / Itteren / Gronsveld -

Onlangs werd, naar aanleiding van de positieve ervaringen van het eerste Bibihuis in Maastricht, in Gronsveld het tweede Bibihuis geopend.

Het eerste Bibihuis richt zich op de opvang van kinderen tussen 4 en 12 jaar met ernstige gedragsproblematiek die binnen de reguliere jeugdzorg niet goed geholpen kunnen worden. Het tweede Bibihuis focust op kinderen van 12 tot 18 jaar. Initiatiefneemster van het eerste uur is de Maastrichtse Marty Paulissen, een vrouw met een missie.

Ervaring

Paulissen heeft meer dan een hart voor kinderen en opvoeding. Jarenlang werkte ze bij de Raad voor Kinderbescherming (RvdK) en als pleegouder. In haar werkzame leven kwam ze erachter dat in veel gevallen kinderen niet die hulp en ondersteuning kregen die hen in staat zouden stellen om uit te groeien tot evenwichtige volwassenen die een eigen plek zouden kunnen vinden in de maatschappij.

Veilig leefklimaat

Deze constatering leidde uiteindelijk tot een afscheid bij de RvdK en de oprichting van het eerste Bibihuis aan de Mergelweg in Maastricht, nu 7 jaar geleden. Hier vangt Marty, met de ondersteuning van een heel legertje van vrijwilligers en hulpverleners, kinderen op die in de reguliere zorg buiten de boot vallen. “Het streven is om de kinderen een warm, gezellig, geborgen en veilig leefklimaat te bieden. Dit betekent dat er een gezinssfeer wordt gecreëerd in huis. Een bloemetje op tafel, kaarsjes aan en een scala aan huisdieren. Net zoals andere kinderen dat ook hebben en waar ieder kind, naar onze mening, recht op heeft.” Zo meldt de website van het Bibihuis.

Buiten de boot

Advocaat Mr. Jacquemain Sondeijker leerde Marty beroepshalve kennen en was onder de indruk van haar engagement en de passie voor kinderen die een moeilijke start kennen. “Marty is een professional pur sang, maar daarnaast ook een fantastisch mens. Vanuit mijn praktijk weet ik dat er binnen de jeugdzorg nog altijd kinderen zijn die buiten de boot dreigen te vallen en juist die kinderen geeft Marty een kans op een volwaardig bestaan. Met de oprichting van het Bibihuis heeft ze een wonder verricht want daar komt heel wat bij kijken.”

Netwerk

„Samen met medeoprichter Nicolle Klinkenberg zorgde ze voor een stichting, bouwde ze aan een netwerk, onderhield contacten met de betrokken instanties en kreeg het voor elkaar dat het eerste Bibihuis werd ingericht aan de Mergelweg. Daar biedt Marty, samen met een heel netwerk aan vrijwilligers en professionals kinderen de kans om iets van hun leven te maken. Dat doet ze met bewonderenswaardig veel passie en talent. Ga er maar aan staan: een veilige ‘gezinssituatie creëren’ met een groep van 7 kinderen met allemaal een andere achtergrond, problematiek en leeftijd. Maar ze slaagt erin om daar een ‘thuis’ voor te maken. Ik kom er iedere week, samen met mijn partner, en dan valt me de gezelligheid en de geboden veiligheid op. Geweldig.”

Resultaten

Er is niet alleen persoonlijke bewondering, het Bibihuis kan ook resultaten overleggen. Enkele kinderen kregen weer een goed contact met hun ouders, andere kinderen hebben eindelijk, na veel omzwervingen een plek gevonden waar ze naast een warme en veilige opvang ook structuur en perspectief vinden.

Meer informatie over het Bibihuis via http://bibihuismaastricht.nl/

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee